Imperialisme, barbàrie i civilització

Recorda Lilian Thuram avui a La Vanguardia que la ideologia de la superioritat blanca ha justificat genocidis i robatoris arreu del món. Caldria, afegeix, reconstruir la història i explicar-la d’una altra manera a les escoles, insistint en què “els que invadien i esclavitzaven no eren herois, sinó bàrbars”. El que afirma Thuram és del tot correcte. Com recull el llibre de Marc Ferro, La colonización. Una historia global (Siglo XXI, 2000) un polític francès com Jules Ferry (1832-1893) afirmava que “la política colonial és filla de la política industrial” perquè Europa necessitava mercats i afegia que era obligació de les “races superiors” europees el guiar a les “inferiors”. El 1895 era l’anglès Joseph Chamberlain el que cantava les lloances de la seva “raça” per justificar l’imperialisme anglès.
No es pot dir, però, que aquesta justificació del colonialisme a partir d’arguments racistes hagi passat desapercebuda. Qualsevol manual d’història de l’època recull i comenta aquesta mena d’arguments, i el mateix fan la majoria dels llibres d’història dels nostres instituts. El problema, per tant, no és que els historiadors i les historiadores no parlin d’aquest tema, sinó que, com passa sovint, el que és clar per a la comunitat especialitzada d’historiadors no acaba d’arribar sempre al gran públic.
Hi ha, també, un altre problema: aquí parlem dels europeus de finals del segle XIX. Com han assenyalat diversos estudis, un racisme difús existeix també en l’Europa actual. I malauradament, a molts altres llocs. La temptació de creure’s superior es troba a moltíssimes cultures, passades i presents.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Imperialisme, barbàrie i civilització

  1. Josep Campmajó ha dit:

    És cert que moltes cultures, passades i presents, tenen la tendència a la superioritat. És intrínsec al ser humà. Però la “formalització” de la superioritat de raça és un èxit bàsicament centre-europeu. Desde les grans defenses dels clàssics greco-romans a favor de la cultura civilitzada en oposició a la dels “barbars” que els envolten, a les excuses argumentades dels regnes “cristians” per tal de justificar la massacre de pagans. I no parlem dels genocidis moderns, sempre amb una base filosòfico-argumental sòlida. Aquí, a dalt del globus, hem esmolat l’art d’explicar la superioritat. I ho seguim fent. Aquesta és la gran diferència entre els de dalt i els d’abaix. A aixó s’en diu hipocresia social, oi?

    GENÍS, és fantàstic que t’hagis animat a engegar aquest bloc. I és molt d’agraïr, perque segur que molts en treurem profit. Moltes gràcies per fer-ho. Et seguirem d’aprop! Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s