John Wayne i els vaquers de veritat

Ara fa poc més d’un segle, el 26 de maig de 1907, naixia Marion Robert Morrison, després Marion Mitchell Morrison -que restaria com a nom oficial-, més conegut per John Wayne. Considerat sovint un actor inexpressiu, va esdevenir, tanmateix, un veritable mite de la pantalla i va encarnar la visió de Hollywood dels protagonistes de la conquesta de l’oest: el vaquer blanc, rude però comprensiu quan s’esqueia, hàbil amb les armes, patriarcal… Una imatge i un paper que s’adeien del tot amb la seva opció política, conservadora (va col·laborar amb diverses campanyes republicanes i va ser el president de la Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals -organització que comptà entre els seus membres amb Walt Disney, Gary Cooper o Ronald Reagan), i que constitueix tota una imatge no només del que hauria estat l’oest sinó del que hauria de ser la mateixa Amèrica.
Valguin les següent paraules d’Aurora Bosch al seu llibre Historia de Estados Unidos (Barcelona, Crítica, 2005) per veure la distància entre l’oest imaginat i el real:
“En contra de la imagen mitificada posterior, los vaqueros eran hombres solos, trabajadores temporeros, entre los que había mexicanos que habían perdido sus tierras y negros que escapaban al oeste en busca de un trato más igualitario. La realidad, pues, tenía poco que ver con la imágen romántica del vaquero como modelo masculino, ‘anglo’, naturalmente aristocrático, seguro de sí mismo”.

BIBLIOGRAFIA
– William Loren Katz, The Black West, Nova York, Touchtone, 1996
– Randy Roberts / James Stuart Olson, John Wayne American, University of Nebraska Press, 1997

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a John Wayne i els vaquers de veritat

  1. Alfons ha dit:

    Amic Genís, un plaer el teu bloc! Però aquest últim comentari em nego a creure’l. A l’oest, el ràpid triomfava. Ho tenia tot. Un cavall, escopeta, i perquè necessitava més? Jo quan era petit volia ser l’Spiderman o en Willy el niño.
    Per cert, diu Robert Kagan en l’últim llibre que EUA és com sheriff amb els peus sobre la taula atent a la pròxima arribada de “malhechores”. Vol dir això que amèrica s’hauria de veure com treballadors del camp o temporers immigrants de pell fosca?
    Una abraçada, Alfons.

  2. Genís Barnosell ha dit:

    Amic Alfons, és que la vida del vaquer normal era plena de vaques i buida de duels… I pel que fa a Amèrica, és molt possible que alguns la vegin, efectivament, com el sheriff del món… El punt de comparació, és clar, és la imatge de l’oest, no pas l’oest real…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s