UNIVEST08. Ensenyar i aprendre a la Universitat

Els passats 2 i 3 de va tenir lloc a la Universitat el Congrés UNIVEST08. Congrés Internacional. L’estudiant, eix del canvi a la universitat, que ha servit per reflexionar sobre els canvis que s’estan produint a la Universitat en el marc de l’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior. Com expressa el títol, es pretenia donar gran importància a analitzar el paper de l’estudiant en aquest marc. Es van presentar més de 100 comunicacions, moltes d’elles resultat d’experiències de professors i professores d’universitat que, en algun aspecte o altre, estan fent canvis en la seva manera de fer classes.
Paral·lelament a les taules de discussió de les comunicacions, es van pronunciar 4 ponències que abordaven aspectes dels eixos amb què es va organitzar el congrés:
– “La docència universitària entre les exigències dels continguts i els processos d’aprenentatge”
– “La joventut ja no és el que era. Algunes prediccions -desapassionades- sobre l’estudiantat futur de la universitat
– “Experiències de participació dels estudiants en el disseny i implementació d’activitats curriculars”
– (Cloenda): “La universitat del futur, una universitat centrada en l’estudiant”.
Cadascuna de les ponències era replicada després per 3 persones, fet que, junt amb les preguntes dels assistents a la sala, donava lloc a un debat sobre la qüestió. Vaig tenir el gust de ser un dels comentaristes de la segona ponència (“La joventut ja no és el que era”, de Félix Angulo, de la Universitat de Cádiz), que es va centrar sobretot en els canvis que ha produït en la vida dels joves la irrupció d’Internet i com això està qüestionant les formes d’ensenyament existents fins ara. Del debat se’n va desprendre que les noves tecnologies tenen molt de camí per recórrer al conjunt del sistema educatiu i que tenen moltes potencialitats -és a dir, que poden ajudar a fer l’ensenyament més eficaç i més atractiu-, si bé també es va indicar que sovint hi ha un fort desnivell entre la capacitat de la major part de l’alumnat de fer servir programes relativament senzills (com xats o blocs) i la capacitat d’aplicar programes més complexos a activitats universitàries. També es va indicar que per usar Internet continuen essent necessàries les capacitats “tradicionals” de llegir, escriure, tenir capacitat crítica, etc. i que totes elles no es poden donar per suposades a la universitat.
Cal prendre nota de tot plegat.

– Genís Barnosell, “¿Cómo son los estudiantes universitarios de hoy? Comentarios sobre la ponencia LA JUVENTUD YA NO ES LO QUE ERA. ALGUNAS PREDICCIONES DESAPASIONADAS SOBRE EL ESTUDIANTADO FUTURO DE LA UNIVERSIDAD de Félix Angulo”, Univest 08. Congrés Internacional. L’estudiant, eix del canvi a la universitat, Universitat de Girona, 2008, pp.1-3. (Confèrencies plenàries. Comentaris i rèpliques) (edició en CD; el trobareu a la biblioteca de la Universitat)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos i jornades i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s