Ideologia, política i llenguatge de classes en el primer sindicalisme, 1840-1870 (2002)

Genís Barnosell, “Ideologia, política i llenguatge de classes en el primer sindicalisme, 1840-1870”, Barcelona Quaderns d’Història, 6, 2002, p.35-49
Versió inicial: “Obrers i fabricants: el primer sindicalisme i la política barcelonina”. Sessió del curs dirigit per Josep M. Fradera, “Societat, política i cultura a Catalunya (1830-1880)”, organitzat per l’Institut de Cultura – Seminari d’Història de Barcelona 2000-2001 (Ajuntament de Barcelona)
L’article destaca la molt notable producció ideològica del sindicalisme català abans del Congrés Obrer de 1870. En primer lloc, s’analitzen els possibles inputs de la ideologia del sindicalisme general de 1840-43, destacant les cultures d’ofici ja existents (que donaven pautes per interpretar la realitat), la influència del liberalisme (present tothora) i les molts diverses experiències que es donaren, ja fos en el lloc de treball, en el sindicalisme clandestí, en el ludisme, en les relacions amb patrons i autoritats, en els gremis, en les societats de socors mutus o en la política. En segon lloc, es destaquen els trets comuns de la ideologia del sindicalisme general en els períodes 1840-43 i 1854-56, és a dir, un concepte propi d’harmonia social, el treball com a propietat que havia de ser remunerada amb justícia, el respecte per la pròpia dignitat humana, el proteccionisme la reivindicació dels sindicats com a organitzacions autònomes per negociar sous i condicions de treball, i, en els anys 1854-56, la defensa d’una àmplia intervenció de les autoritats per millorar condicions de vida i de treball (que haurien de regular els horaris de treball, garantir la salubritat dels llocs de treball o prohibir el treball infantil) -totes, reivindicacions que també podem trobar a altres països europeus-. Finalment, s’analitza la formació d’un llenguatge de classes que hauria de permetre construir una “classe obrera” just en el moment que augmentava la heterogeneïtat -de gènere i de qualificació- del moviment sindical.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s