Republicans a l’Alt Empordà, 1840-74 (2000)

“Republicans a l’Alt Empordà (1840-74)”, dins: Pere Gifre, coord. Història de l’Alt Empordà. Vol. I de la Història de les Comarques Gironines, Girona: Diputació de Girona, 2000, pàgs. 521-541.

Tot donant una visió general del republicanisme a la zona de l’Alt Empordà en els anys 1840-74, l’article aprofundeix en tres aspectes bàsics d’aquesta història. En primer lloc, discuteix les raons que s’han donat fins avui per explicar l’arrelament republicà a la zona; en destaca les seves insuficiències i destaca la necessitat de la reconstrucció de la història política del segle XIX per tal de poder oferir explicacions més satisfactòries. En segon lloc, analitza la composició social del republicanisme figuerenc a mitjans segle XIX, destacant la presència minoritària dels obrers (11,3%) i, en canvi, el predomini dels petits i mitjans contribuents (el 34,1% per cadascun d’aquests grups). Finalment, s’analitza la política portada a terme per l’ajuntament republicà de 1854-55, on es destaca l’important trencament amb ajuntaments anteriors en l’ordre simbòlic però també el molt major continuisme en altres aspectes, com ara el fiscal.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s