Republicanisme i sindicalisme urbà a Catalunya, 1840-1931 (2008)

– Genís Barnosell, “Republicanisme i sindicalisme urbà a Catalunya, 1840-1931”, Republicans i republicanisme a les terres de parla catalana. Actes del VI Congrés de la CCEPC. Barcelona, 2, 3 i 4 de novembres de 2006, Publicacions de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Barcelona, 2008, pp.773-785.

El text s’interroga per les relacions existents entre el republicanisme i el sindicalisme a Catalunya al llarg dels quasi 100 anys que van de 1840 a 1931. Si s’entén el republicanisme com un moviment àmpliament interclassista i no només vagament popular, i si es tenen en compte les freqüents dificultats que va trobar per ampliar la seva base social, aleshores és possible entendre les seves freqüents relacions amb el sindicalisme no només com el desplegament lògic de la seva ideologia sinó com una estratègia més d’ampliació de la seva capacitat de mobilització i de construcció d’una base social àmplia. Ara bé, lluny de constituir aquestes relacions una simple subordinació del sindicalisme al republicanisme, les relacions que s’establiren entre ambdós moviments foren complexes i, encara que canviants al llarg del temps, poden ser resumides en el binomi utilitat versus deferència. És a dir, “utilitat” que el sindicalisme esperava del republicanisme, i “deferència” que el republicanisme esperava del sindicalisme -i no cal insistir en el fet que ni l’un ni l’altre trobaren sempre el que buscaven.
A partir d’aquest plantejament, s’analitzen més concretament les relacions existents a partir de la següent periodització:
– 1840-1868: sindicalisme d’ofici i política de notables
– 1868-1918: sindicalisme d’ofici i inicis de la política de masses
– 1918-1931: sindicalisme d’indústria i política de masses republicana

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s