Quin nom per a la "maleïda guerra d'Espanya"?

He tingut el gust de participar en el Curs d’història de la Guerra del Francès (1808-1814), que té lloc a Figueres i Roses entre el novembre i desembre de 2008 organitzat per l’Institut d’Estudis Empordanesos. La meva conferència portava per títol Quin nom per a la “maleïda guerra d’Espanya”? i analitzava els projectes polítics i culturals que hi ha i hi ha hagut darrera dues denominacions especialment importants d’aquesta guerra: l’habitual actualment en castellà, “Guerra de la Independencia”, i l’habitual actualment en català, “Guerra del Francès”.
Heus aquí la reflexió final de la conferència, que serà publicada, com tot el cicle, als Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos:
Siguin els que siguin els orígens d’una o altra denominació, a hores d’ara, com ja ha estat apuntat, “guerra de independencia” i “guerra del francès” són les denominacions usades habitualment en castellà i en català, respectivament. Certament, algunes interpretacions actuals recorden de manera molt clara la intenció política del nom original. Aquells que avui destaquen que la guerra fou el naixement de la nació espanyola i que tots els espanyols haurien lluitat unànimes contra l’invasor i per la llibertat obliden tots els absolutistes que també van lluitar i la realitat d’una lluita que, com hem vist, era molt més complexa. També és cert, però, que la investigació històrica ha avançat i que sota una o altra denominació es troben molt bons treballs. Així, sota el rètol de “Guerra de la Independencia” –que sembla gaudir, per altra banda, de la creixent adhesió dels historiadors estrangers-, s’han elaborat molt bons treballs sobre la problemàtica guerrilla, sobre els afrancesats o sobre les misèries de la guerra –tots ells, temes poc grats al model nacionalista. I també és cert que sota el nom de “Guerra del Francès” s’han tractat i s’han de tractar les institucions polítiques, les lluites ideològiques o l’estricta història militar. Perquè si les misèries i les desercions foren “reals” també ho fou ben sovint la resistència, el fanatisme o la lluita per la nació que alguns creien que estaven construint o per una visió liberal del món que tindrà suports socials molt més amplis que no només les soles elits.
A hores d’ara, per tant, més que per servir de base per proposar la substitució d’un o altre nom, el recorregut històric que hem a través de les denominacions de la “maleïda guerra d’Espanya” ha de servir per fer-nos conscients, en primer lloc, de les mancances que ha tingut a vegades l’estudi d’aquest període i la necessitat, per tant, de superar-les. I de recordar-nos, una vegada més, que quan els humans posem noms a les coses o als fets no els estem simplement descrivint, sinó que també els estem interpretant.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Conferències i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Quin nom per a la "maleïda guerra d'Espanya"?

  1. Francesc ha dit:

    En el bàndol patriota no només hi havia liberals i absolutistes junts. En el bàndol francès també hi havia catalans (i espanyols) que lluitaven per la seva pàtria. A vegades oblidem que els conceptes són, a banda de temporals, també socials. Quan dues persones del mateix moment fan servir expressions com “unitat de la pàtria”, “socialisme” (o “socialista”), o fins i tot “ric” (la persona), no tenen perquè està dient exactament el mateix.

  2. Genís Barnosell ha dit:

    Efectivament, els conceptes canvien amb el temps i segons qui els fa servir. Estar atent a què vol dir cadascú amb cada mot és fonamental.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s