Eric J. Hobsbawm i Miquel Roca, doctors honoris causa per la UdG


En un acte solemne, la Universitat de Girona va investir ahir a l’historiador Eric J. Hobsbawm i al polític i advocat Miquel Roca com a doctors honoris causa.

Anna M. Garcia, catedràtica d’Història Contemporània a la UdG, va apadrinar Hobsbawm, de qui va dir que és “un dels més grans historiadors de tots els temps” i de qui va destacar, sobretot, la seva capacitat d’elaborar síntesis. No conec cap altre historiador, va afegir, que tingui “tantes obres de referència obligada en tants camps d’anàlisi”, i va citar com a exemples la història des de sota i el nacionalisme.

Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional, va apadrinar Miquel Roca, de qui va destacar les seves qualitats de bon orador “de paraula clara i respectuosa” i les seves facetes de professor universitari expulsat pel franquisme, polític, ponent constitucional i estatutari, diputat i advocat. El lligam de totes aquestes activitats és la lluita per la llibertat: amb l’estat democràtic actual, malgrat totes les imperfeccions, “Miquel Roca hi té molt a veure” – va sentenciar Arbós.

En el seu discurs d’ingrés, Hobsbawm va la lamentar no poder fer-lo en català i per això, va dir, el feia en anglès. Va recordar els seus lligams familiars amb la Catalunya dels anys 30, la seva docència a la Càtedra Ferrater Mora i els seus lligams amb la historiografia catalana i sobre Catalunya, especialment a través de Jaume Vicens, Pierre Vilar i Josep Fontana. Al seu torn, Miquel Roca es va declarar professor universitari frustrat i gironí i empordanès d’adopció i es va mostrar convençut de les aportacions de la Universitat de Girona al coneixement en aquests “temps difícils” (econòmicament i nacionalment parlant).

En la seva cloenda, Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona, va destacar que ambdós havien contribuït a fer un “món més habitable”, va esperonar els assistents a recuperar les idees de la il·lustració, i es va mostrar confiada en la capacitat de la UdG d’investigar, transmetre coneixement i ser present a la ciència mundial.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s