La memòria de les llibertats antigues a la política del segle XIX (II)

El passat divendres 28 de desembre va tenir lloc la darrera sessió de les Primeres Jornades del Seminari Permanent d’Estudis Polítics i Culturals, dedicat a “la memòria de les llibertats antigues a la política del segle XIX”, organitzada pel grup de recerca UdG Història, Memòria, Identitats.
En primer lloc va parlar Joaquim M. Puigvert que, a partir del cas de Josep Danés, va analitzar la influència dels estudis de la masia i del romànic en l’arquitectura de la primera meitat del segle XX. Prenent elements molt concrets de l’arquitectura del passat i aplicant-los també en casos molt concrets (per exemple, l’estètica de les masies aplicada a les cases d’estiueig), Danés entroncava amb la tradició històrica per construir una arquitectura funcional en el present.
En segon lloc va parlar Xavier Torres, qui, amb Ricard Expósito i Jordi Bohigas, ha construït una base de dades de documentació literària (novel·la històrica, poesia dels Jocs Florals, etc.) que fa referència a la “memòria” de la Guerra dels Segadors. Aquesta base de dades els ha permès analitzar els significats que el segle XIX va atribuir a aquesta guerra i quins usos polítics va tenir aquesta memòria.
En tercer lloc va parlar Àngel Duarte que va analitzar el paper secundari que el tema de les llibertats va tenir al republicanisme del segle XIX. La centralitat del programa democràtic entès com una agenda de futur i el fort biaix cosmopolita d’aquest republicanisme expliquen, a parer de Duarte, la poca importància atorgada al record medieval.
Genís Barnosell, finalment, va analitzar el paper de les llibertats antigues en el sindicalisme anterior a la penetració de l’anarquisme. Hi va destacar la seva presència i les relacions que mantenia, seguint l’estela del progressisme de mitjans de segle, amb la seva visió del món i amb els projectes de reforma social.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos i jornades i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s