La història, una qüestió actual

Escoltava ahir a la TV com el conseller Castells esmentava els 150 anys d’una entitat financera catalana com una prova que el país superaria la crisi actual com en el passat havia superat altres situacions de crisi. Llegeixo avui a l’ Informe Mensual de la Caixa comparatives de la situació actual amb altres moments semblants: a nivell espanyol s’analitzen els darrers 40 anys i a nivell internacional es busquen comparacions amb la crisi japonesa de la dècada de 1990 i amb la crisi de 1929 i la Gran Depressió. Llegia fa uns dies com un comentarista situava la diferent experiència històrica dels EUA i d’Alemanya com un dels elements cabdals per explicar la diferent actuació de la Reserva Federal i del BCE davant la qüestió de la crisi i els tipus d’interès. La major laxitud americana s’explicaria perquè el punt de referència és la Gran Depressió; la major rigidesa europea perquè la seva referència és la hiperinflació alemanya del període d’entreguerres.
D’una manera o d’una altra la qüestió és clara. No és només que poca o molta història es trobi sempre en qualsevol projecte polític o visió del món, sinó que la història continua essent una eina fonamental per entendre el present. Per molt que el món canvïi ràpidament i per molt presentista que sigui la nostra societat.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s