El Breviari de ciutadania, de Carles Rahola, i el Nou breviari…

El 1933, Carles Rahola va guanyar el premi de 2.000 pessetes ofertes pel Comissari Delegat del Govern de la Generalitat a Girona al millor treball sobre orientacions per a la formació ciutadana en els principis de la democràcia i la ciutadania. El treball, que fou publicat tot seguit, va ser el Breviari de Ciutadania, que ara CCGEdicions i la Fundació Valvi han reeditat a Girona, junt amb una altra obra de Rahola (La pena de mort a Girona) i amb un estudi de Josep M. Terricabras que destaca “la vessant d’intel·lectual humanista, de persona interessada per la reflexió filosòfic ai moral”, al costat de les vessants d’escriptor i historiador que han reividincat altres estudis. En el Breviari… hi trobareu els consells que un Rahola de 52 anys adreçada a la “joventut”, estimulant-los a recordar els “precursors” de la república i estimulant-los a apreciar la importància de la llibertat i dels valors cívics per a la convivència entre les persones i la lluita per l’autonomia, entesa com “el nostre ‘particularisme’ [que] no s’oposa a l”universalisme’, anes el pressuposa”.

En l’aniversari del seu assassinat, i en el marc d’altres actes que tindran lloc a Girona, la mateixa editorial ha impulsat l’edició d’un Nou breviari de ciutadania, en el que 117 col·laboradors han redactat cadascun d’ells un article que es refereix a un concepte considerat clau: civisme, democràcia, responsabilitat, història, memòria… Si el Breviari de Carles Rahola era una obra unitària, aquest Nou breviari… evidentment no ho és. En ell hi trobareu optimisme i pessimisme, idealisme a dolls i realisme pur i dur, … però la seva lectura és estimulant i compleix bé la idea que l’ha impulsat: reflexionar i convidar a reflexionar sobre els humans i les nostres relacions amb l’entorn.

Jo he tingut el gust de col·laborar-hi redactant el concepte de “Progrés”, fonamental en el republicanisme del qual Rahola formava part i fonamental encara en el nostre món. Un concepte, a més, fortament relacionat amb la història. En el proper post en parlarem.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El Breviari de ciutadania, de Carles Rahola, i el Nou breviari…

 1. Lluís Gil ha dit:

  M’ha agradat el teu comentar, la notícia del qual m’ha arribat a través de Facebook. Jo també he col.laborat al Nou breviari… amb l’escrit Veïnatge. Magnífca idea i iniciativa d’en Quim Curbet.
  Suposo que ens trobarem dissabte vinent a la porta del cementiri vell de Girona.
  Entretant, si vols saber un xic més d mí, pots donar un cop d’ull a http://clubdelecturasantnarcis1.blogspot.com i a http://lluisgil.wordpress.com

  Cordialment,

  Lluís Gil.

  • gbarnosell ha dit:

   Benvolgut, el mateix puc dir del teu, de comentari. Crec que, amb la col·laboració de tots, ha sortit un bon llibre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s