El “progrés” i la història

En el Nou breviari de ciutadania que CCG edicions ha editat amb motiu del 70è assassinat de Carles Rahola hi he col·laborat amb l’entrada “progrés”. El concepte de “progrés” va ser fonamental al llarg de tot el segle XIX i bona part del segle XX, i va ser fonamental en la tradició republicana, en la qual s’inscribia Rahola. Això es veu molt bé llegint el seu Breviari. S’hi combinen la fe profunda en un futur millor (i inevitable, al capdavall, d’aquí la seva cita d’inici: “Lentement, mais toujours, l’humanité réalise les rêves des sages”) i la necessitat de la lluita per assolir-lo. Una combinació que en la tradició de Rahola no tenia res d’estrany. Al contrari, era d’una enorme operativitat: en els moments on semblava que era possible assolir objectius, estimulava per a la lluita; en els moments de desànim, consolava. En la mateixa historiografia, el concepte va ser fonamental: es creia en un sentit per a la història. És a dir, es creia que la història s’adreçadava de forma natural i inevitable cap a determinat objectiu, ja fos aquest la major llibertats dels humans, el seu benestar o qualsevol altre. La historiografia actual ha acceptat que això no existeix. Els humans, en el planeta que ens ha tocat viure, lluitem i ens resignem, estimem i odiem, creem obres d’art i fem la viu-viu,… I la “història”, per tant, va “endavant” i “endarrera”, i sovint el que per a uns és anar “endavant” per a altres és anar “endarrera”… És, per tant, de les lluites o de l’absència de lluites, de les decisions d’individus i de col·lectius humans, del treball qüotidià i de les innovacions tècniques, …i, per descomptat, de la interrelació d’aquests humans amb un entorn natural fràgil i limitat, que la “història” s’adreça cap a una banda o altra. El futur és incert per definició.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s