Three Mile Island, Harrisburg, 30 anys després

Avui fa 30 nys de l’accident de la central de Three Mile Island, un dels pitjors accidents de l’energia nuclear d’ús civil. L’accident va sacsejar l’opinió pública americana, i, malgrat que avui moltes publicacions (i especialment les vinculades a l’adminisgració americana i a la indústria elèctrica) destaquin que l’accident va estar ben gestionat i que els danys sobre el medi ambient i la salut humana van ser mínims (per exemple, B.A.Osif / A.J.Baratta / T.W.Conkling, TMI 25 years later, Penn State Press, 2004 i la informació de la  U.S.NRC), no hi ha cap dubte que va reduir la confiança de la població en aquest tipus d’energia i va invalidar les optimistes previsions que afirmaven que un accident així era pràcticament impossible.

Vistes les coses des d’avui, l’abast del problema no és (o no és només) un accident com el de Harrisburg, o fins i tot com el de Txernòbil, l’abast del problema el constitueixen també els centenars de proves nuclears realitzades al planeta (de les quals França ha dit aquests dies que es penedeix), els milers de caps nuclears emmagatzemats malgrat la fi de la guerra freda, les tones de residus nuclears de llarguíssima vida i de les quals ningú no sap què se n’ha de fer, i, més enllà de les centrals que encara funcionen, tot el gruix de projectes que amb l’excusa del canvi climàtic aviat es posaran a la pràctica arreu del món.

Vistes les coses amb perspectiva, l’aventura nuclear constitueix un dels més tràgics errors de la història humana. Està vist que els que tenen capacitat de decisió no han après res de res.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s