Inauguració de l’exposició Girona i França entre la guerra i la pau, 1659-1939

Avui ha tingut lloc la inauguració de l’exposició “Girona i França entre la guerra i la pau”, que he tingut el gust de comissariar en ocasió del Bicentenari de la Guerra del Francès, i que s’exposa a les sales temporals del Museu d’Història de la Ciutat de Girona.

Pere Freixas, director del museu, ha destacat el treball col·lectiu que suposa una exposició, entre el comissariat, el disseny, la coordinació i el conjunt del personal del museu, i ha destacat algunes de les peces més significatives que s’hi exposen, com els quadres de Ramon Martí i Alsina o Vicente López.

Anna Pagans, alcaldessa de Girona, al seu torn, ha ressaltat el paper de l’exposició en el conjunt d’actes que organitza l’ajuntament per commemorar el Bicentenari de la guerra del francès, i ha destacat la intensa relació que Girona ha mantingut sempre amb França.

En qualitat de comissari, he destacat els objectius de l’exposició, els seu contingut i el conjunt d’activitats organitzades al seu voltant. El text preparat de la intervenció és el següent.

Bicentenari de la Guerra del Francès
Girona i França entre la guerra i la pau, 1659 – 1939

Benvolguts, benvolgudes,

Deixeu-me agrair, per començar, la tasca de tots aquells i aquelles gràcies a l’esforç dels quals aquesta exposició ha estat possible, perquè una exposició així és sempre una tasca col•lectiva, i també als museus i institucions que ens han cedit materials. A tots ells i elles, per començar, doncs, moltes gràcies.

Què pretén aquesta exposició, a 200 anys dels tràgics setges gironins de 1808 i 1809? Doncs pretén, en primer lloc, oferir una interpretació d’aquells fets des dels coneixements historiogràfics actuals. Uns coneixements que ens permeten intentar entendre una mica més quina mena de ciutat era aquella Girona de començaments del segle XIX, com va ser la guerra que va afectar els seus habitants, i com va ser possible que es produís un setge tant llarg com el de 1809.
I en segon lloc, es pretén inserir aquests fets en una explicació històrica més completa, que tingui en compte, per una banda, les moltes interpretacions que han tingut aquells fets. I, per una altra banda, que tingui en compte que les relacions de Girona amb França no van ser només bèl•liques, sinó també econòmiques, demogràfiques, familiars, etc.

Per això, l’exposició comença en un àmbit que mostra el fonamental canvi de frontera de 1659 i els conflictes bèl•lics amb França de finals del segle XVIII i començaments del segle XIX. Continua amb un segon àmbit que mostra la vida quotidiana en diversos oficis, i com aquesta realitat es veia alterada amb la guerra. El tercer àmbit es dedica pròpiament als setges -amb un dels esbossos de “El gran dia de Girona” que va pintar Martí i Alsina, i diverses armes de l’època, inclòs un canó. El quart mostra el contrast entre els grans personatges pels quals es lluitava i l’enorme quantitat de desercions que hi ha va haver al llarg de tota la guerra i que mostra com no tothom estava disposat a donar la vida per ells. Una selecció de quadres mostra també en aquest àmbit les diverses mirades que hi hagué al segle XIX sobre la guerra -i podeu veure aquí molt bones obres de Laureà Barrau, Pons Martí, Flaugier, Ramon Martí i un enorme quadre de Ferran VII pintat a la manera de Goya per Vicente López. El cinquè àmbit fa una història política de l’època, i en destacaria un fantàstic uniforme de correus francès. I, finalment, el sisè àmbit se centra en el mite dels setges i com, malgrat ell, els contactes amb França van continuar essent continuats.

Finalment, deixeu-me dir-vos que hem preparat també un catàleg amb textos d’excel•lents historiadors sobre els temes de l’exposició per tal de completar-la; que hi ha a disposició de tothom visites guiades i teatralitzades a l’exposició, i també materials didàctics per a escoles i instituts. Per acabar, en el catàleg hi trobareu una enquesta que des de la Universitat de Girona vàrem fer als gironins sobre el coneixement que tenien dels principals monuments amb què es va voler conmemorar el centenari. El resultat era que no gaire gent relacionava el lleó o el monument de la Plaça Sant Agustí, per no parlar de la creu del cementiri, amb la guerra del Francès. Esperem que aquesta exposició serveixi no només per conèixer millor el nostre passat sinó també el present de la ciutat.

A tots i totes, doncs, moltes gràcies per ser aquí, i espero que l’exposició sigui del vostre grat.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s