Roses i la guerra del Francès

Acaba de clausurar-se a Roses l’exposició “A la frontera de l’imperi. Guerra i societat a Roses, 1773-1833”, que hem degut a Josep M.Barris, Bàrbara Schimitt i Jaume Santaló, i el 9 d’abril es va presentar el seu catàleg, editat en aquest 2009 per l’ajuntament de Roses. Magda Casamitjana, alcaldessa de Roses, va presentar les darreres publicacions de l’ajuntament, i Josep M. Barris, arxiver, va explicar la realització de l’exposició i del catàleg. Un servidor va presentar el catàleg:

Aquests anys 2008 i 2009, en ocasió del Bicentenari de la guerra del Francès, s’han produït arreu de l’estat espanyol múltiples actes de conmemoració d’aquells fets. Catalunya no ha estat aliena a aquesta conmmemoració i a moltes poblacions s’han organitzat cicles de conferències i exposicions per explicar com la població en concret o la comarca van viure la guerra. En general s’ha tractat d’actes poc espectaculars, d’aquells que costa que surtin a la premsa de Barcelona, però caracteritzats pel rigor i per la voluntat de divulgació històrica.

Els actes realitzats a Roses són d’aquests tipus: les conferències realitzades entre Roses i Figueres que portaven per títol “Curs d’història de la guerra del Francès” i l’exposició “A la frontera de l’imperi. Guerra i societat a Roses, 1773-1833” i el seu catàleg, són actes fets amb rigor, i que només poden ser qualificats de “locals” o “comarcals” per l’àmbit territorial que tracten especialment, ja que tenen una ambició molt més àmplia, són presidits per una forta voluntat comparativa i tracten els temes en una perspectiva europea.

En el catàleg de l’exposició, que ara presentem, hi trobareu, per una banda, la reproducció de peces presents a l’exposició. I això vol dir, sobretot, dues coses: un munt d’objectes de vida qüotidiana dels rossincs de finals del segle XVIII i inicis del segle XIX procedents de les excavacions de la Ciutadella, i una molt bona base cartogràfica de la Roses de l’època. I, per altra banda, hi trobareu un conjunt de textos d’historiadors i historiadores, i d’un arquitecte (Josep M.Fradera, Pablo de la Fuente, Pere Gifre, Josep M.Barris, Bàrbara Schmitt, i Joan Falgueres) que ens expliquen qüestions diverses sobre Roses i sobre aquesta turbulenta època de finals del segle XVIII i inicis del segle XIX. Aquest conjunt de textos aporten el següent:

  • primer, una bona història de Roses entre 1773 i 1833, que ja és prou, ja que no sempre les històries dites locals tenen aquesta qualitat
  • segon, una contextualització d’aquesta història de Roses en el món d’aquella època
  • tercer, una aproximació, a partir del cas de Roses, a alguns dels problemes mes importants d’aquella època. Entre aquests, jo destacaria el factor guerra com un d’aquests problemes tractats en el catàleg i que es demostra com un dels factors més trascendentals de l’evolució de les societats.

En definitiva, crec que tenim a les mans un molt bon catàleg, un molt bon llibre -que es complementa, a més, amb un CD en què hi trobareu una completa base de dades i la reconstrucció de testimonis d’aquells temps. Felicitats, per tant, a tots i a totes, i esperarem més treballs d’aquest tipus sobre la història de Roses, i, per tant, sobre la història de Catalunya i d’Europa.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i col·laboracions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s