Té futur el llibre en paper?

El recent anunci del conseller Maragall en el sentit que properament 10.000 alumnes catalans substituiran el llibre de text per l’ordinador portàtil no deixa de ser un indici més del que ens anuncien com una tendència irreversible: la progressiva substitució del paper pels mitjans digitals. Reflexions semblants s’han fet per a la premsa. I, certament, un es queda parat davant dels milers de pàgines que ja es poden trobar al Google Books, a la Mèmòria Digital de Catalunya, a la Biblioteca Virtual Cervantes o a Gallica. Les revistes científiques són cada vegada més en línia. I de manera semblant, es multipliquen els dipòsits digitals amb material de tot tipus. Tot això ja ha transformat les possibilitats d’accés a documentació molt variada, i el que abans costava milers de pessetes, viatges i temps, ara és accessible amb una rapidesa impressionant. Com tot gran canvi, evidentment, aquesta digitalització té les seves oportunitats i els seus riscos. Les oportunitats són evidents: l’accés rapidíssim a milers de pàgines.

De riscos, també n’hi ha -cosa que no vol dir que siguin insuperables, però sí que vol dir que s’hi ha de pensar i actuar en conseqüència. El primer també és evident: el possible control de gran part del patrimoni bibliogràfic mundial per unes poques corporacions -com ja passa amb bona part de les revistes científiques. Aquest risc també existeix en el paper, però no pot ser passat per alt, i les institucions s’hi haurien d’aplicar amb rapidesa. Un segon risc: el somni d’una biblioteca mundial digital i en línia se sosté sobre el supòsit de l’estabilitat social, política i energètica mundial. Però les grans biblioteques de l’Antiguitat van desaparèixer en gran part amb la crisi de les seves civilitzacions, i sovint només en van restar còpies i fragments escampats aquí i allà. Si haguessin funcionat amb dipòsits digitals centralitzats haguessin desaparegut del tot. Per tant, caldria pensar en que els requisits tecnològics per a sostenir les biblioteques del futur haurien de ser mínims.

Al final, tanmateix, quedarà espai per al paper? Sens dubte, de moment encara és molt més pràctic emportar-te un llibre a la platja o al camp que un portàtil, però es pot suposar que tot arribarà. Tanmateix, la supervivència del paper dependrà dels clients que continuï tenint aquest format. Jo, amb franquesa, el continuo preferint. I com jo, som molts. La majoria i tot, potser. Per això les impressores treuen fum, posant sobre paper allò que, suposadament, n’hi hauria prou que existís només als ordinadors.

Per cert, qui vulgui veure les darreres novetats en llibre electrònic, pot llegir aquest article d’El País.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s