“No podem viure d’esquenes”

La reunió entre els presidents de la Generalitat de Catalunya i de la Generalitat Valenciana va despertar una certa expectació a la premsa d’ahir, que destacava la voluntat de posar èmfasi les coincidències i d’arribar a a acords en finançament i infraestructures. Aquesta trobada hauria d’implicar l’inici d’una nova etapa en les relacions entre dues administracions molt distants fins ara, quan, en canvi, les respectives societats són, en paraules de Montilla, “molt a la vora i amb problemes semblants”, o quan, segons Camps, “som el primer client de Catalunya, i Catalunya és el primer client de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa hi ha una realitat econòmica evident de trobada permanent”. 

El Periódico ha destacat que “feia 13 anys que cap president de la Generalitat de Catalunya no visitava la seu del Govern valencià” i que els dos presidents “van demostrar voluntat de passar pàgina a les divergències i van preferir destacar els interessos compartits. Entre aquests, el més peremptori: el nou finançament”.

La Vanguardia destacava que “Montilla y Camps evidenciaron su voluntad de que Catalunya y la Comunidad Valenciana deben trabajar juntas, que deben hacer un frente común, sumar fuerzas para afrontar los problemas comunes, que son muchos”. La Vanguardia considera que es tracta d’un “cita històrica”.

L’AVUI coincidia també a destacar que “els dos presidents asseguren que reforçaran la relació en els afers d’interès comú”. “Tots dos presidents han destacat la necessitat que el nou model tingui en compte l’increment de població i els ingressos per càpita com a criteris per repartir fons” i que “els dos territoris consideren prioritària l’execució del corredor mediterrani, que uniria el sud de la península Ibèrica amb la frontera francesa i que és “fonamental” per garantir la competitivitat dels ports i aeroports valencians i catalans”.

Las Provincias destacava també la coincidència en punts de vista sobre finançament i sobre el corredor mediterrani i defineix la cita com a històrica: “una cuatribarrada de tres metros de alto, junto a una bandera de España y una Senyera de iguales dimensiones. Estos tres símbolos, que en tan pocas ocasiones han podido ser visto juntos, fueron testigos ayer en el Palau de la Generalitat de un encuentro histórico: el primero con carácter oficial mantenido entre un presidente de la Comunitat Valenciana y uno de Cataluña en los últimos dieciseis años”.

Levante, finalment, titulava que “Camps y Montilla harán frente común por la financiación y el eje mediterráneo” i que “el encuentro abre de hecho una nueva etapa en las relaciones entre ambos Gobiernos tras años de desencuentros. (…) la puesta en escena de ayer supone en la práctica un acercamiento sin precedentes entre ambas autonomías”.

Per descomptat, les dues Generalitats han valorat la trobada molt positivament. El portal de la Generalitat de Catalunya ha destacat que “el president de la Generalitat, José Montilla, ha declarat aquest migdia que, de la mateixa manera que les relacions entre Catalunya i la Comunitat Valenciana ‘són una evidència’, queda clar que ambdós territoris ‘no podem viure d’esquenes’ “. Camps, al seu torn, ha posat èmfasi en la necessitat de la defensa “en comú” de projectes que interessen a les dues comunitats.

Cita històrica, per tant, però sense grans titulars ni portades; explicada amb una certa contenció si bé amb més expressivitat a la premsa valenciana; citant tant a Montilla com a Camps; tothom com pensant, “a veure què passarà ara”.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s