Simbologia franquista a Girona

En construir monuments, donar noms als carrers o decorar amb iconografia l’obra pública, un règim polític dóna significat a l’espai urbà, és a dir, imposa uns punts de referència que s’associen a idees o fets que aquest règim considera importants.  Si la república i després la revolució volgueren laïcitzar l’espai públic, un dels objectius del primer franquisme fou la construcció d’un nou espai urbà simbòlic en el que prevalguessin les seves icones i les de l’església.

Així, per posar un exemple, el juny de 1942 es va inaugurar una Cruz de los Caídos davant de l’edifici de Correus. Autoritats eclesiàstiques i de Falange, “ex-cautivos”, i, segons el diari del règim, El Pirineo, un “enorme contingente de público” es concentraven al lloc. Després d’una missa, el discurs, retransmès per Radio España Gerona, fou del tot aclaridor:

“Ya está en pie, altiva e implacable, nuestra Cruz de los Caídos (…) imantando el recuerdo de los que se nos fueron para siempre (…) Venid pues camaradas de la Falange Catalana, a este enjuto y vertical santuario azul que hemos brindado a los cielos de España. Aquí están los muertos de la Falange que es como decir los muertos de España entera (…) Venid cualquier día y a cualquier hora (…) Besad las piedras y pensad en el por qué de su muerte. Para eso está aquí en pié, altiva e implacable nuestra Cruz de los Caídos”.

Segons el mateix diari, tot seguit s’interpretaren els himnes del movimiento i l’himne “nacional”, essent aquests “coreados en medio del mayor entusiasmo por miles de gargantas”. Els crits de “Franco, Franco” i de “Viva España” foren tot seguit “delirantemente contestados por la multitud (…) en un incesante clamor de entusiasmo”.

D’aquestes i de qüestions semblants parlaré a la conferència que amb el títol “La vida quotidiana. La construcció política i religiosa de l’espai urbà quotidià a la Girona del primer franquisme (1939-1945)” se celebrarà el dijous 21 dins el cicle Girona, 1939-1953. Exilis, repressions i complicitats, organtizat per l’Arxiu Municipal de Girona – SGDAP.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Conferències i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Simbologia franquista a Girona

  1. Retroenllaç: Més sobre la simbologia del franquisme a Girona « Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s