La destrucció de la simbologia franquista

La transició a la democràcia va provocar la destrucció de l’espai simbòlic franquista que s’havia construït en els llargs anys de dictadura. Allà on el sentiment de ruptura amb el franquisme era més acusat, els noms dels carrers, els principals monuments i la iconografia de l’obra pública van ser retirats en la seva major part. Però fins i tot on bona part d’aquests elements es van conservar -com els monuments eqüestres del Caudillo o les Avingudes del Generalísimo- la desaparició dels rituals públics del franquisme van esmorteir progressivament el significat d’aquests monuments, de manera que per a les noves generacions el seu caràcter polític va tendir a desaparèixer -van esdevenir, monuments d’aquells que la gent va, poc a poc, oblidant.

A Catalunya, els dos processos es van donar amb gran part. Noms i monuments van desaparèixer en la seva major part -si fem excepció de les plaques de la vivenda protegida del franquisme, que són del tot irrellevants perquè ningú no les “veu”- i, per descomptat,  els rituals també. El resultat va ser la destrucció total de l’espai simbòlic del franquisme. Un resultat totalment esperable, si partim de la idea que tot règim polític moldeja l’espai a imatge i semblança seva.

La pregunta rellevant que ens podem plantejar en casos com el de Catalunya és: realment hem de fer desaparèixer de l’espai públic  qualsevol resta del franquisme?

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s