Girona, 1979: 30 anys d'ajuntament democràtic

Eren altres temps. El país sortia d’una llarga dictadura i les incerteses eren moltes. Ningú no sabia cap a on s’aniria o qui venceria en les batalles de saló entre els diferents grups franquistes, i ningú no sabia si l’oposició democràtica tindria prou força per garantir un canvi, petit o gran. La crisi econòmica s’imposava. El fantasma dels anys de la Guerra Civil era agitat de tant en tant i no faltà ni la comparació de certes situacions amb el Front Popular ni l’alarmisme interessat especulant amb la possibilitat, propera o llunyana, de nous enfrontaments civils. La “classe política”, com es diu ara, no existia. Al contrari, molts dels candidats -les candidates brillaven per la seva absència- eren joves i pràcticament sense experiència -i l’experiència que alguns tenien en la clandestinitat aviat es revelaria poc operativa davant les exigències de la gestió. Hi abundaven les patilles exagerades, els cabells llargs i les barbes. I molts temien encara la intervenció del governador civil.

Trenta anys després, la guerra civil torna a ser objecte de debat polític, però les circumstàncies han canviat molt. De la discussió sobre la dècada de 1930 ningú no n’espera grans sobresalts polítics, com no els espera de la crisi econòmica. I és que el principal canvi que s’ha produït és que la incertesa política s’ha reduït dràsticament. Aleshores, per a bé o per a mal, tot semblava possible (Genís Barnosell, “Les eleccions de 1979 a Girona”)

L’ajuntament de Girona acaba de publicar el llibret + cd, coordinat per Joan Boadas, “Girona, 1979: 30 anys d’ajuntament democràtic”. Hi trobareu l’escrit “”Les eleccions municipals de 1979 a Girona”, en què hi repasso el context polític espanyol, les candidatures i candidats a l’ajuntament de Girona, el desenvolupament de la campanya i els resultats. Al cd el CEDI hi ha aplegat documentació fotogràfica, àudiovisual i sonora de la Girona d’aleshores i de la presa de posessió del nou ajuntament.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Girona, 1979: 30 anys d'ajuntament democràtic

 1. Noemí ha dit:

  Llegint aquestes paraules em ve al cap el llibre de Ferran Torrent “penja els guants, Butxana” on es feia referència als ajuntaments democràtics. Si bé en aquells temps hi havia molta esperança, ara s’està convertint en allò que Torrent ens diu per boca d’un empleat del pàrquing on solia aparcar el fotògraf del diari “el Camí”.
  “No volíeu ajuntaments democràtics?, a pagar, que hi ha molt de fill de puta amorrat a la mamella…”. (Capítol IV, pàg. 41)
  Desconec com funciona Girona però a Sabadell s’està convertint en una República Bananera, on en Bustos fa carregar el 10 % a les factures “de millora” de Sabadell i que a més a més, són fons del Ministerio o bé que endolla a familiars seus i altres membres associats del partit a càrrecs de confiança. I la gent, la seva gent contenta de tenir un alcade tant “guay”.

 2. Les crítiques contra els ajuntaments són molt freqüents, però no crec que es pugui generalitzar alegrement. També cal tenir en compte que sota el franquisme no es parlava de corrupció però això no vol dir ni molts menys que no n’hi hagués. Un dels temes recurrents dels anys 70, precisament, és la netedat de la gestió dels darrers ajuntaments franquistes.

 3. Noemí ha dit:

  Jo no ho poso en dubte, el que sí dic és que en molts ajuntaments actuals, la netedat en gestió brilla per la seva absència.
  Un altre lloc on diuen que estiren més el braç que la màniga o estan en números vermells és a Sarral (Conca de Barberà).
  Ara amb les ajudes del Ministerio ho acapara l’ÚNIC empresari de la localitat. Igual que a Sabadell (Vallès Occidental) per re-pavimentar places que estaven bé abans.

 4. Genís Barnosell ha dit:

  Sens dubte el que planteges és de gran importància, tant a nivell del funcionament real del sistema polític, com a nivell de preocupació de la ciutadania. Avui mateix, es publica (per exemple, a La Vanguardia) una enquesta segons la qual entre un terç i un quart dels espanyols i dels europeus creuen que els partits polítics i el sector privat estan molt afectats per la corrupció. Mira-t’ho també al revés: almenys 2/3 no ho veuen així; tot i això els comentaris de l’enquesta assenyalen que hi ha una percepció generalitzada que la corrupció va en augment i que els governs no fan prou per combatre-la. L’enquesta l’ha feta Transparency International.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s