Girona, 1979: 30 anys d’ajuntament democràtic

Eren altres temps. El país sortia d’una llarga dictadura i les incerteses eren moltes. Ningú no sabia cap a on s’aniria o qui venceria en les batalles de saló entre els diferents grups franquistes, i ningú no sabia si l’oposició democràtica tindria prou força per garantir un canvi, petit o gran. La crisi econòmica s’imposava. El fantasma dels anys de la Guerra Civil era agitat de tant en tant i no faltà ni la comparació de certes situacions amb el Front Popular ni l’alarmisme interessat especulant amb la possibilitat, propera o llunyana, de nous enfrontaments civils. La “classe política”, com es diu ara, no existia. Al contrari, molts dels candidats -les candidates brillaven per la seva absència- eren joves i pràcticament sense experiència -i l’experiència que alguns tenien en la clandestinitat aviat es revelaria poc operativa davant les exigències de la gestió. Hi abundaven les patilles exagerades, els cabells llargs i les barbes. I molts temien encara la intervenció del governador civil.

Trenta anys després, la guerra civil torna a ser objecte de debat polític, però les circumstàncies han canviat molt. De la discussió sobre la dècada de 1930 ningú no n’espera grans sobresalts polítics, com no els espera de la crisi econòmica. I és que el principal canvi que s’ha produït és que la incertesa política s’ha reduït dràsticament. Aleshores, per a bé o per a mal, tot semblava possible (Genís Barnosell, “Les eleccions de 1979 a Girona”)

L’ajuntament de Girona acaba de publicar el llibret + cd, coordinat per Joan Boadas, “Girona, 1979: 30 anys d’ajuntament democràtic”. Hi trobareu l’escrit “”Les eleccions municipals de 1979 a Girona”, en què hi repasso el context polític espanyol, les candidatures i candidats a l’ajuntament de Girona, el desenvolupament de la campanya i els resultats. Al cd el CEDI hi ha aplegat documentació fotogràfica, àudiovisual i sonora de la Girona d’aleshores i de la presa de posessió del nou ajuntament.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Girona, 1979: 30 anys d’ajuntament democràtic

 1. Mar ha dit:

  Bona tarda,
  sóc una estudiant de 2n de Batxillerat i faig el Treball de Recerca sobre l’evolució de les eleccions municipals a Griona. He trobat aquest enllaç i m’agradaria saber d’on treu tota l’informació que publica aquí, per saber si podria agafar alguna de les teves idees per el meu treball i, si no es molt demanar, aclarir alguns dubtes. Podries contestar-me? Moltes gràcies.

  • gbarnosell ha dit:

   Hola Mar, a la mateixa publicació hi trobaràs les notes amb la indicació detallada de les fonts d’informació. Aquest és el procediment normal i imprescindible per justificar l’origen de tota informació. Trobaràs la publicació a les biblioteques de Girona. Quan ho hagis llegit, pots posar-te en contacte amb mi i amb molt de gust intentaré aclarir-te els dubtes que tinguis.

 2. Mar ha dit:

  Hola altre cop, em podries dir de quin editorial i any està publicat?

 3. Mar ha dit:

  Hola altre cop, em podries dir de quin editorial i any està publicat?
  gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s