Les eleccions municipals de 1979 a Girona (2)

Les eleccions van ser en aquella segona meitat dels setantes tota una novetat a l’Espanya que sortia de la dictadura. Tanmateix, la capacitat dels partits polítics d’arribar a tota la població va ser diversa i, com s’havia fet en la història electoral espanyola anterior a la dictadura, van haver de desplegar un conjunt d’estratègies també molt diverses per fer arribar el seu missatge. A la Girona de 1979,

els partits van completar les xerrades sobre el seu programa amb tot un conjunt d’actes destinats a cridar l’atenció sobre el seu programa. La candidatura que, segons les dades disponibles, ho va fer de manera més coherent va ser la del PSC. Va començar la primera setmana amb sardanes (dies 16 i 19), animació infantil (17 i 18) i vi i coca (17), va dedicar la segona setmana a explicar el seu programa, i va acabar la campanya amb un cap de setmana on molt clarament van predominar els actes populars per sobre dels de “contingut”: havaneres i ball popular la nit del divendres 30, cercavila i teatre el dissabte i sardanes el dilluns. El PSUC va procurar entreteniment per als infants amb la intenció d’atreure els pares i mares, amb titelles i recitals infantils (els dies 17, 18, 24 i 31), a més d’un recital el 23. Des de la dreta, CC-UCD va contraatacar amb força, programant una cercavila amb espectacles infantil, xocolatada i disfresses, i fins i tot “premios en metálico” (el 24), una festa popular amb sardanes i regals pels nens (el 29) i cremat (el 30). Referint-se al darrer cap de setmana electoral, Los Sitios va poder ironitzar: “nuestros candidatos van a hablar, bailar, cantar y hacer deporte, todo es válido cuando de una alcaldía o concejalía se trata”. (Genís Barnosell, “Les eleccions de 1979 a Girona”, Joan Boadas, coordinador, Girona, 1979: 30 anys d’ajuntament democràtic, Ajuntament de Girona, 2009)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s