La commemoració de la Guerra del Francès a Girona

Sens dubte, Girona està essent una de les ciutats catalanes que més actes programa arrel de la commemoració de la Guerra del Francès. En la meva ressenya a L’Avenç comentada ahir hi dic que

A Girona s’ha fet fins ara l’Expo Mundial de Figures Històriques, itineraris teatralitzats, una recreació dels setges, un cicle de conferències a l’Arxiu Municipal, l’exposició “Girona i França entre la guerra i la pau, 1659-1939” (oberta fins el setembre de 2009) i fins i tot la interpretació, a càrrec de la Coral Música Antiga de Girona, del tedèum que la ciutat va oferir a Ferran VII el 1814 en ocasió del seu pas per la ciutat. Al novembre tindrà lloc el Congrés Internacional “Guerra i poder en terres de frontera, 1808-1823”, organitzat per la Universitat de Girona, l’Institut d’Estudis Gironins i l’Ajuntament, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Defensa, i la UAB. I en aquests moments, el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació prepara una exposició itinerant que abraçarà totes les comarques gironines.

A aquests actes s’hi pot afegir la publicació de números especials per part de la Revista de Girona i el Diari de Girona, la cantata dedicada a “El timbaler del Bruc” feta en el marc de l’activitat “Tots junts a cantar” (Ajuntament de Girona / Escola Municipal de Música) que ha tingut lloc recentment,  la creació de l’associació Amics de la Girona Napoleònica, que vol col·laborar a divulgar aquest període i fer recreacions històriques, la publicació per part del Diari de Girona dels números del Diario de Gerona del setge de 1809, i s’han publicat diversos llibres (d’aquests en parlarem un altre dia).

Que jo sàpiga, les activitats que s’estan fent o es faran properament a Girona, i que tenen un lloc web, són:

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a La commemoració de la Guerra del Francès a Girona

 1. Borja ha dit:

  Interessant punt de vista i compendi!

  B.

  • gbarnosell ha dit:

   Gràcies, Borja; el meu punt de vista sobre els actes de Girona és el mateix que, globalment, mantinc per el conjunt de Catalunya i que expresso a L’Avenç, i és positiu.

 2. Borja ha dit:

  Miraré d’agençar-me’l i llegir tot el compendi.

  Què me’n diries d’una commemoració a l’estil vuitcentista, per exemple, amb la recuperació de la funció civicoreligiosa del 5 de novembre?

  • gbarnosell ha dit:

   Home, com a historiadors sabem que cada cosa és fruit d’un temps, i sabem, per tant, que aquelles circumstàncies que van fer néixer i perviure una commemoració com la que cites ja no es dónen, ni a Girona, ni a Catalunya, perquè tota la societat ha canviat molt; per tant, no sé quin sentit tindria -fora, és clar, que es plantegés com una recreació històrica, i potser en aquest sentit tindria prou èxit. Per altra banda, malgrat que al llarg del segle XIX i XX tothom ha vist en els setges allò que ha volgut, també sabem ara en nom de quins principis van lluitar els gironins de 1808 i 1809. Si fóra el cas de proposar funcions cíviques, no creus que podríem trobar altres referències històriques que no fossin la d’una lluita gairebé fins al final en nom del rei absolut i del Déu de l’Antic Règim? Jo crec que Girona ha de commemorar els setges, explicant-los històricament i divulgant-los (insisteixo, com crec que s’està fent), però el que proposes em sembla que és una altra cosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s