A 100 anys de la Setmana Tràgica

El número de juliol/agost de L’Avenç dedica una bona part del seu espai a estudiar la Setmana Tràgica -aquella setmana de finals de juliol de 1909 en què, a Barcelona i a una vintena d’altres poblacions catalanes, la protesta contra l’enviament de tropes al Marroc va derivar en una revolta anticlerical que va cremar convents, esglésies i tot tipus d’edificis religiosos. Hi trobareu un article de Pere Gabriel que analitza la importància en el desenvolupament dels fets d’una “cultura popular urbana, classista, de protesta i rebel·lió” que, certament, venia “de lluny” -almenys de “les revoltes i aturades generals de la ciutat des dels temps de les revolucions liberals de principis del segle XIX”- però que havia estat conservada i revitalitzada per totes (o gairebé totes) les famílies republicanes i anarquistes (que “no deixaven de formular un dia sí i l’altre també motius, simbologies, discursos i literatures” al voltant de la “revolució”). L’existència d’aquesta cultura hauria estat fonamental, per tant, en l’esclat de la revolta. Per altra banda, Lluís Quintana analitza la perspectiva del poeta Joan Maragall, que buscà una explicació dels fets que no es limités a demonitzar els revoltats, ja que considerava que hi havia dos culpables: els revoltats, per “haver incendiat i matat”, i les classes dirigents de Barcelona, pel seu contiu menysteniment dels “desvalguts”.

A la secció de “Mirador” hi trobareu la meva ressenya habitual, dedicada en aquest número també a la Setmana Tràgica (pp.54-56): Genis Barnosell, “La ‘Setmana Tràgica’: a la recerca dels ‘culpables'”. Després d’un breu recorregut per la bibliografia més destacable dels fets, hi trobareu la ressenya de tres novetats recents:

  • Francisco Bergasa, ¿Quien mató a Ferrer i Guardia?, Aguilar, Madrid, 2009
  • Dolors Marín, La Semana Tràgica. Barcelona en llamas, la revuelta popular y la Escuela Moderna, La esfera de los libros, 2009
  • David Martínez Fiol, La Setmana Tràgica, Pòrtic, Barcelona, 2009

Més endavant hi trobareu també un breu resum d’una altra novetat: Antonio Moliner, ed. La Semana Trágica de Cataluña, Barcelona, Nabla, 2009.

Al suplement Plecs d’història local es fa una presentació dels actes programats a Barcelona en commemoració dels fets. Joan Bada fa la crònica dels fets de Barcelona, en què la vaga contra la guerra del Marroc deriva en l’anticlericalisme, en una revolta sense dirigents i sense reivindicacions polítiques clares. Jordi Rabassa estudia els fets a Sant Andreu de Palomar, on es seguí una dinàmica molt semblant a la general de Barcelona. En canvi, Eduard Masjuan destaca que a Sabadell els dirigents obrers van mantenir un cert control sobre la revolta i van aconseguir proclamar efímerament la República Federal Social. Finalment, Margarida Casacuberta reprèn les influències de la Setmana en la literatura i contraposa el parer d’Eugeni d’Ors al de Joan Maragall -qui influí en Santiago Rusiñol i Víctor Català. El primer, opinava -com la majoria dels sectors dirigents- que calia mà dura contra la revolta i culpava la inmigració:

Cal que Barcelona assoleixi el dret a exigir en les gents que entre i solen restar en ella, certes condicions fisiològiques, certes condicions ètiques, certs condicions d’instrucció, potser fins i tot certs condicions econòmiques.

Maragall, ja ho hem vist, s’ho mirava d’una altra manera i s’esforçava a acceptar la ciutat tal com era:

Tal com ets, tal te vull, ciutat mala

En definitiva, elements per a replantejar històricament un tema tant fonamental com el de la dinàmica clericalisme / anticlericalisme contemporani -que sembla revifar-se en les picabaralles polítiques recents. I arguments que tornen una vegada i una altra quan es tracta de repensar les societats inmerses en ràpids processos de transformació.

Sobre els actes commemoratius, trobareu informació aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s