El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug

Vista actual de la fàbrica: al peu de foto, l’estació de FFCC; una mica més amunt, a l’esquerra, els grans magatzems de ciment; al mig, la xemeneia dels forns; a la part superior, la pedrera

Al municipi de Castellar de n’Hug es pot visitar el Museu del Ciment Asland, situat a l’antiga fàbrica de ciment pòrtland. La fàbrica es va inaugurar el 1904, a iniciativa  d’Eusebi Güell i altres socis, i va funcionar fins el 1975. El seu disseny era molt innovador: organitzada en forma de cascada, a la part superior s’extreia la pedra calcària de la muntanya i aquest material anava descendint per la fàbrica a mesura que es transformava -es triturava, polvoritzava, es dossificava per fer la mescla adequada, entrava als forns d’on en sortia convertit en clínquer, aquest es refredava i polvoritzava i, finalment, s’enssacava el resultat final. A peu de fàbrica els sacs de ciment pòrtland es carregaven al ferrocarril (avui reconvertit en tren turístic) construït expressament, que enllaçava el punt de producció amb l’estació de FFCC de Guardiola de Berguedà.

Avui, malgrat que gran part de la fàbrica original està en ruïnes, s’ha iniciat un procés d’adeqüació per a la seva visita, i es pot veure un museu on s’expliquen les diferències entre el morter de calç i el ciment pòrtland, els seus usos constructius -posant èmfasi en la volta catalana, una de les tècniques constructives de la fàbrica-, la iniciativa industrial que va portar a la construcció de la fàbrica, i l’èxit internacional -als EUA, sobretot- de l’arquitecte de la fàbrica: Rafael Guastavino. De la fàbrica es poden visitar els túnels del clínquer, els grans magatzems del ciment, i les restes del “cor del sistema”: la xemeneia dels forns. El recorregut per la fàbrica es pot fer amb tranquilitat si no teniu problemes de mobilitat -no està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda-, però no us oblideu de posar-vos el casc -als túnels podríeu clavar-vos un cop de cap al sostre. El museu ofereix activitats per a escolars. Des de la pàgina web del museu també es pot fer una visita virtua.

Molt recomanable per veure la gran capacitat d’iniciativa industrial que hi ha hagut en aquest país. Hom es pot imaginar també les dures condicions en què s’hi treballava.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s