No hi va haver tres setges, sinó dos

Amb el títol “Els gironins van lluitar per un determinat tipus de llibertat” el Diari de Girona va pubicar ahir, 14/9/2009, l’entrevista que em van fer fa uns dies i que podeu llegir clicant aquí. Us destaco alguns dels continguts:

[El III Congrés d’Història de Girona] vol focalitzar el fet que Girona és terra de frontera. Tota la dinàmica de la guerra del francès a Girona s’explica per les característiques d’una terra de frontera

Girona és una de les ciutats que més s’ha bolcat amb aquest tema [la commemoració de la Guerra del Francès] (…) Ha estat un esdeveniment d’una gran influència per als gironins. Fins fa quatre dies, la identitat gironina estava estretament lligada a una interpretació determinada dels setges, la de la Girona tres vegades immortal, una visió que ja no és operativa.

[La llarga durada del setge de 1809 necessita una explicació complexa. Per mantenir la voluntat de lluitar,] Álvarez de Castro va seguir les ordenances militars de l’època i va aplicar una ordre per la qual condemnava a mort a qualssevol persona, civil o militar, que intentés desertar. També la propaganda del Diario de Gerona, que exhaltava les virtuds dels assetjats hi va contribuir enormement. I després hi ha altres factors, com ara un terreny que dificultava la conquesta, un exèrcit francès més inexpert i mal coordinat del que es pensava…

I afegeixo una rectificació a un parell d’errors d’aquells que apareixen de tant en tant. Allà on diu “No hi va haver dos setges sinó tres” ha de dir “No hi va haver tres setges sinó dos”. I allà on diu “Els gironins lluitaren amb voluntat per un determinat tipus de llibertat, per la religió i per la tirania francesa. Durant les guerres Napoleòniques, els setges més cruents, a part del de Girona, els van patir els francesos, que lluitaren amb la mateixa determinació que els gironins pel que ells consideraven la seva idea de llibertat”, hauria de dir “els gironins lluitaren amb voluntat per un determinat tipus de llibertat, per la religió i contra el que entenien que era la tirania francesa. Durant les guerres Napoleòniques, un dels setges més cruents, a part del de Girona, el van patir els francesos, que lluitaren amb la mateixa determinació que els gironins pel que ells consideraven la seva idea de llibertat”

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i col·laboracions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a No hi va haver tres setges, sinó dos

  1. Francesc ha dit:

    I aquests errors, a què es deuen?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s