Girona, 1939-1953. Exilis, repressions, complicitats

 La terrible postguerra, estesa al llarg dels anys quaranta i als primers dels cinquanta del segle XX, va transcórrer entre l’èxode dels vençuts de la Guerra Civil i la consolidació del règim franquista després que, en el context de la guerra freda, aquest aconseguís el reconeixement internacional, amb el retorn dels ambaixadors i els acords amb els Estats Units.

Ens situem en una etapa caracteritzada per l’hegemonia dels militars, la força i els colors del Partit Únic, la barreja de la religió amb la política, i amb el governador civil com a primera autoritat provincial; per l’eliminació implacable dels vençuts i de qualsevol senyal d’identitat col·lectiva; la pràctica del racionament, l’estraperlo i les restriccions en tots sentits; per la recuperació del pensament més tradicionalista i reaccionari dels segles anteriors…, com ho era també el del mateix general Franco, partidari del replegament, la introversió i l’estratègia autàrquica.

Parlem del primer franquisme, del temps en què la ciutat de Girona va accentuar el caràcter de capital de província, en detriment de l’aspiració republicana de bastir la Catalunya-ciutat. Evoquem una ciutat que perd efectius per culpa de l’exili i la misèria de la postguerra; una societat gestionada en funció dels interessos de les classes dominants i dividida entre els qui conformaren el grup dels victoriosos, que podien fer valer la condició d’addictes, i un altre, el dels derrotats, que patiren, amb paraules de Miquel de Palol, “aquell silenci d’odi i de paüra, clavat de cinglantades de clarí”; una població sotmesa a les consignes i orientacions de la Nueva España, que renegava de la democràcia, el catalanisme i la república.

Aquest text de Josep Clara resumeix bé algunes de les característiques fonamentals del que va ser el primer franquisme a la ciutat de Girona, i es troba al volum de la col•lecció “Conferències a l’Arxiu Municipal” que recull el cicle de conferències que amb el títol “Girona 1939-53. Exilis, repressions, complicitats” es va dedicar a aquest tema a l’Arxiu Municipal de Girona. Joan Boadas, Lluís-Esteve Casellas, Anna Gironella i Montserrat Hosta ressenyen els fons disponibles als arxius gironins (municipals, professionals, religiosos, estatals i d’imatges) per a l’estudi del període. Tot el volum es pot consultar a la xarxa.

Carles Ribera i Gemma Domènech estudien l’exili gironí, tant la sortida del país com el després, ja fos el retorn a Espanya, l’exili a Mèxic o algun altre país, o la pervivència a França –a través d’una cronologia llarga que s’acaba pràcticament a l’actualitat. Josep Clara hi estudia les institucions del règim franquista: el Govern Civil, l’exèrcit, el Partit Únic, el govern local, la Diputació provincial, la Central Nacional Sindicalista, i les diverses forces d’ordre públic. Jaume de Puig analitza l’església de post-guerra, des de la seva inicial adhesió al règim a les esquerdes sorgides a partir del Concili Vaticà II. Gerard Bagué va dedicar la seva conferència a la repressió franquista a partir del cas concret de l’avi del conferenciant, un militant de l’ERC que no havia tingut cap paper destacable en el règim republicà. Finalment, jo mateix vaig dedicar la meva conferència a la vida quotidiana, especialment, a l’anàlisi de com el règim va procedir a “la reconstrucció simbòlica de la ciutat”, per ajustar-la a la seva visió del món (més detalls al post següent).

A més, el llibre compta amb un pròleg d’Anna Pagans.

La referència completa del llibre és VVAA, Girona 1939-53. Exilis, repressions, complicitats, Girona, Ajuntament de Girona, 2009

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s