Un nou llibre de Josep M. Fradera: La pàtria dels catalans. Història, política i cultura

Al número 350 de L’Avenç, que correspon al mes d’octubre, pp.64-65, hi trobareu la meva ressenya de llibres habitual, dedicada aquest cop al darrer llibre de Josep Maria Fradera: La pàtria dels catalans. Història, política, cultura, Barcelona, La Magrana, 2009.  Extrec de la ressenya un parell de paràgrafs:

Dels fils que l’autor teixeix al llarg dels 14 textos [d’aquesta obra], el més rellevant podria ser el procés de creació de les narratives sobre el passat que hem heretat, i de com aquestes continuen influint en la nostra manera de fer història. En aquest sentit hi hauria un tall fonamental: el de 1898, que hauria sigut el detonant del fet que “les diferents societats hispàniques tan estretament entrellaçades en el seu desenvolupament cap enfora, en la construcció d’un món que dominaren durant més de tres-cents anys, varen trencar la baralla de l’equilibri peninsular durant el canvi de segle i varen introduir tendències centrífugues de resultat incert” (p.167). Fou en aquest moment, precisament, quan es varen construir les narratives sobre el passat que han dominat el segle XX. Una d’aquestes narratives és la del catalanisme (…) La segona d’aquestes narratives és la del nacionalisme espanyol.

Però si les narratives nacionalistes sorgides precisament d’aquestes cesures continuen influint en la nostra manera de pensar el passat, no són ni molt menys les úniques que hi influeixen. Uns quants textos (…) van dedicats a plantejar-se l’encarament vers el passat a l’actualitat. I aquí hi destaca amb llum pròpia la forma, errònia a parer de l’autor, amb què s’està revisant el llegat del franquisme.

Sobre aquest llibre també podeu llegir una entrevista a l’autor a El Punt (Josep M. Fradera: “Tapar el passat no és reconciliar”) i la ressenya que li va dedicar Antoni Puigverd a La Vanguardia: “La patria del sabio Fradera“.  

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s