El castell de Sant Ferran (Figueres)

El castell de Sant Ferran de Figueres és una enorme fortalesa, d’una mica més de 3 km de perímetre i 320.000 m2 de superfícies, construïda a la segona meitat del segle XVIII per tancar la ruta d’accés a la Península des de França, després que el canvi de frontera de 1659 va deixar Salses i el conjunt defensiu tradicional de la monarquia en mans franceses. Construïda en un moment de gran desenvolupament de l’artilleria, va incorporar tots aquells mecanismes que la protegissin del foc dels canons i dificultessin un assalt de la infanteria: murs baixos de gran amplitud (de fins a 20 metres), materials disposats per amortir les bombes com la sorra, grans fossats amb mitges llunes avançades, contramines, baluards que substitueixen les clàssiques torres cilíndriques. I, alhora, tot allò necessari per a mantenir una guarnició que podia arribar als 4.000 soldats i 250 cavalls, com les enormes cisternes (4 cisternes de 6 naus cadascuna), situades sota la plaça d’armes i que podien allotjar 9.000.000 de litres d’aigua.

Una visita guiada especialment destacable és la que passeja el visitant pels fossats amb un 4×4, et permet entrar en una de les galeries contramines i, finalment, et passeja en barca per l’interior d’una de les cisternes, encara mig plenes d’una aigua sorprenentment clara i cristal•lina. Acabada aquesta visita guiada es pot realitzar la visita normal, que permet passejar-se pel pati d’armes, les cases d’oficials, l’església a mig construir o les enormes cavalleries. Cal destacar que la fortalesa conserva uns quants elements simbòlics que fan referència a la Guerra del Francès, especialment els monòlits a Álvarez de Castro i Narcís Massanas, i el monument al primer en les cavalleries on va restar presoner. Són símbols construïts en moments molt diferents de l’actual i que caldria museitzar per explicar-los.

Per a la visita lliure hi ha disponible una àudio-guia en diversos idiomes. No és apte per a persones amb mobilitat reduïda o amb claustrofòbia.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s