La fortalesa de Salses

salses

La fortalesa de Salses, mig enterrada en el terreny per protegir-se millor del creixent poder de l'artilleria (fot GB)

La fortalesa de Salses, situada a l’actual municipi francès de Salses o Salses-Le Château, és una interessant mostra de construcció militar de transició entre el castell medieval i la fortalesa moderna. Així, si bé conserva la importància de la torre d’homenatge i les torres cilíndriques en els quatre angles del quadrat que constitueix la seva estructura bàsica, aporta també molts elements per a la defensa davant del poder creixent de l’artilleria, especialment uns murs gruixuts que poden arribar als 10 metres, fets de maó en els llocs més delicats per resistir millor que la pedra l’impacte dels projectils metàl·lics, i que s’enterren en gran mesura en un ample fossat inundable per tal d’oferir un blanc menor. Al mateix temps, la seva estructura interna és força complexa, i compta amb tres grans parts: una part comuna que inclou el pati d’armes, el reducte i la torre d’homenatge –pensada com a darrer punt de defensa, aïllada de la resta per un conjunt de ponts, fossats i passadissos, i que incloïa també la vivenda del governador.

Aquesta fortalesa va ser construïda a cavall dels segles XV i XVI per Ferran el Catòlic per protegir la frontera de la monarquia amb França i va substituir un castell anterior, arrasat pels francesos, que ja protegia la frontera medieval tradicional de Catalunya amb França. El nou castell de Salses tenia capacitat per a uns 1.500 soldats i 100 cavalls i va resistir un primer setge el 1503. La fortalesa va tornar a ser assetjada en 1640-42 fins que va ser conquerida pels francesos i va restar a les seves mans després de 1659, amb la incorporació del Rosselló a França. La monarquia francesa va defensar la seva nova frontera amb un conjunt de petits forts construïts per Vauban –com el de Vilafranca de Conflent-, i Salses va restar en gran part obsoleta: va servir de post de vigilància, de presó, i de polvorí durant el segle XIX, fins que el 1886 va ser classificat com a monument històric.

Per a la visita, hi ha disponibles fulletons en diversos idiomes, inclòs el català. La visita guiada és molt completa i, sota reserva, es pot fer en diversos idiomes, inclòs el català. Hi ha un recorregut adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Hi ha un aparcament municipal prop del castell, si bé molt probablement també podreu aparcar el cotxe si aneu pel mateix carrer d’aquest aparcament però una mica més avall.

Més informació a Histoire du Roussillon, a Monuments nationaux i a Fortaleses catalanes.  

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s