El paisatge preferit dels catalans

El paisatge preferit de Catalunya no va ser el que van defensar els dos presidents. Va guanyar el paisatge proposat pel periodista Josep Cuní: la zona de Calella de Palafrugell, un retall de la Costa Brava. Potser el fet que guanyés aquest paisatge va ser efecte, només, de la capacitat mediàtica de Cuní. O potser no.

Suposem que no. Suposem que el que va fer Cuní va ser “connectar” –ho fa perfectament a cadascun dels seus programes- amb la majoria dels que veien el programa. Suposem, per tant, que efectivament aquest retall de Costa Brava transformat per 100 anys de turisme és el “paisatge preferit” dels catalans. I què prefereixen, per tant, els catalans? És evident. Bocinets de natura verge –sens dubte, espectaculars, i que van ser els que Cuní va emfasitzar- combinats, però, amb un ús intens del territori: platges a vessar, edificis fins a la vora de la platja, banyistes enmig de les barques a motor.

I no és aquest paisatge, al capdavall, una metàfora de Catalunya sencera: bocinets de natura (més o menys) verge –sens dubte, espectaculars- combinats amb un ús intens del territori? Potser, per tant, no és cap casualitat que altres paisatges no fossin els guanyadors: que no guanyés l’alta muntanya, considerada poc assequible i hostil. Ni el de la Barcelona popular –del qual, per extreure’n poesia es deu haver de tenir la capacitat artística de qui el va defensar, en Peret. Ni l’arquitectura recent de la mateixa Barcelona, massa intel·lectual. Ni Montserrat, que fa temps que ha deixat de ser un símbol de Catalunya, excepte per a una part cada vegada més petita de la població. Ni la solitud i tranquil·litat d’uns parcs naturals, efectivament ben poc transitats.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s