El retorn de les escultures al carrer, a Girona

P1060520

"A,b,c,q" o "Lletres toves", de Torres Montsó (foto GB)

A banda de possibles funcions d’embelliment, històricament, les escultures al carrer, i més les commemoratives, sovint hi han estat situades per establir punts de referència dins del paisatge urbà i donar-li significat. La seva funció ha estat la de recordar o inventar institucions, idees, llocs i dates que aquells que governaven consideraven significatives per a la comunitat. Sovint el temps ha esvaït aquests significats, però d’una manera o d’una altra, aquestes escultures han estat dotades de nous significats -punt de trobada, per exemple- i han esdevingut un testimoni de la història de la ciutat. Com a tal són un document d’aquesta història que és bo de conservar i tenen indubtables virtuts didàctiques que ajudar a comprendre i descobrir aquesta història als més joves.

P1060477 - copia

"Als defensors de Girona el 1808 i 1809", d'A.Parera (foto GB)

Ens hem de felicitar, per tant, pel fet que, després de períodes d’obres més o menys llargs, algunes escultures significatives de la ciutat de Girona han retornat als seus llocs. És el cas, per exemple, d’ a,b,c,q, de Torres Montsó. Una escultura instal·lada l’any 1980 i que és molt popular entre els infants. Les obres de la nova seu de la Generalitat les havien obligat a retirar durant una bona temporada.

Força menys ha hagut d’esperar Als defensors de Girona el 1808 i 1809, d’Antoni Parera, instal·lada l’any 1894 a la Plaça de la Independència o de Sant Agustí. Fou instal·lada en aquesta plaça en el procés de monumentalització de la ciutat que es produí en el tombant dels segles XIX al XX per recordar els setges que va sofrir Girona el 1808 i 1809 davant de les tropes napoleòniques. L’escultura ha estat restaurada i reinstal·lada sense les reixes i parterres que hi havia al seu voltant, fent-la, així, més accessible (a la foto s’hi poden veure encara les tanques d’obres provisionals).

Un darrer cas és la Columna dedicada a la constitució de 1869, situada abans a la vorera de la Casa de Cultura i ara situada en un dels costats del nou edifici de la Generalitat. Però d’aquesta escultura en volia parlar amb més calma en un altre escrit.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s