La columna a la Constitució de 1869

P1060476 - copiaEl monument dedicat a la Constitució de 1869 és una sòbria columna que du només la inscripció “6 de junio de 1869” (i no “A la Constitución de 1869” com es diu sovint). El 5 de juny de 1869 és la data de la llei de la seva promulgació i prestació del jurament i el 6 de juny la data de la seva promulgació efectiva.

La constitució de 1869 era una constitució monàrquica i bicameral (Congrés i Senat) i això feia que els demòcrates d’aleshores la consideressin insuficient. Però per altra banda, reconeixia les llibertats individuals (especialment, els drets d’expressió, reunió i associació) i garantia la seguretat de l’individu davant de les possibles agressions de l’estat -fet que a Espanya, amb una llarga tradició de repressió política, era molt important. També garantia la llibertat de cultes, tot i que s’obligava a mantenir econòmicament només als sacerdots catòlics.

A Girona, aquest monument es va aixecar a l’actual Plaça de la Independència en una data molt propera a la promulgació de la Constitució, però es va canviar de lloc quan en aquesta plaça s’hi va instal·lar, el 1894, el monument dedicat als defensors de Girona de 1808 i 1809.  Malgrat que ja hi havia una altra constitució vigent, la columna es va instal·lar a la Plaça de l’Hospital -més o menys a l’alçada d’on ara hi ha l’entrada al carrer Gaspar Casal  i l’entrada d’Hisenda-. L’any 1967 tota la zona es remodelà i la columna es traslladà a la vorera de la casa de cultura, malgrat que aleshores les constitucions no eren gaire ben vistes. Potser, com assenyalava Enric Mirambell al Diari de Girona el 26/2/1995, perquè gairebé ningú ja no sabia què representava. Amb la construcció de la nova seu de la Generalitat, la columna ha estat desplaçada al passatge que hi ha entre la Plaça de l’Hospital i la Gran Via de Jaume I, en un lloc més que discret. Potser hauria merescut millor sort, en ser uns dels primers textos constitucionals espanyols que garantia les llibertats individuals.

Podeu veure una fotografia de la columna a la Plaça de l’Hospital a Pedres de Girona.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La columna a la Constitució de 1869

  1. Alfons ha dit:

    Ara, quan cada matí passi per davant, ja en sabré molt més. Una abraçada.

  2. GB ha dit:

    Això és del que es tracta; que no passem pel costat sense saber què varen significar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s