Joan Mató, el millor professor d’Història de Catalunya

Dijous passat va tenir lloc a la Fontana d’Or de Girona l’acte de lliurament del guardó del Memorial Estrella Casas a la qualitat docent en ciències socials atorgat per l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona. El guardonat va ser Joan Mató, professor d’història de l’IES Frederic Martí i Carreras (abans Institut de Batxillerat Frederic Martí i Carreras), de qui vaig tenir el goig de ser-ne alumne ja fa uns quants anys. Alguns dels seus ex-alumnes van ésser pressents a l’entrega del guardó, glossant la seva personalitat i la seva tasca de professor. A causa del III Congrés d’Història de Girona, jo no hi vaig poder ser present però es va fer lectura de les notes que hi vaig enviar. Aquí les poso com homenatge a en Joan Mató.

Entre les diverses qualitats que crec que ha de tenir un professor o professora d’història -o, per descomptat, de qualsevol altra matèria-, en voldria destacar dues que “el Sr. Mató” tenia i té amb escreix. La primera, un molt bon coneixement de la matèria que imparteix. No crec que es pugui ser professor o professora de res si no es coneix molt bé la matèria que s’ha de treballar. Molt més bé, molt sovint, del que potser seria estrictament necessari. Però aquest saber en teoria “de més” és precisament el que permet triar què és important i què no a cada moment; el que ens permet prioritzar; el que ens permet, en definitiva, guiar un aprenentatge. I n’hi ha una altra, fonamental també, en la qual en Joan excel•lia: en l’entusiasme demostrat per la seva matèria i en la capacitat de transmetre aquest entusiasme al seu alumnat. Només amb aquest entusiasme es pot aconseguir que alumnes amb interessos molt allunyats aparentment dels temaris s’hi interessin i facin una mica seves les vides i les experiències de la gent del passat. Ambdues coses -i altres que no tenim tenim temps d’explicar-, Joan, me las vas ensenyar -una estudiant molt i l’altre sense adonar-me’n però facilitant extraordinàriament la primera. Per això Joan, moltes gràcies. Perquè, lamentant no poder ser aquí avui, són dos punts de referència que sempre intento que guiïn la meva tasca de professor.

Podeu llegir un altre escrit sobre aquest acte al bloc Camins de ferro, de Jordi Martinoy i una notícia al bloc de l’IES Frederic Martí Carreras

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s