Les comarques gironines i la Guerra del Francès

Al número 12 (octubre de 2009) de la revista de la UdG, Engega, hi ha aparegut una breu valoració dels actes realitzats a les comarques gironines sobre la Guerra del Francès:

Les comarques gironines i la Guerra del Francès (Genís Barnosell, professor d’història contemporània a la UdG)

Aquest any 2009 es commemora l’inici de la Guerra del Francès, un conflicte que va assolar la Península Ibèrica entre 1808 i 1814, i que s’inscriu en el llarg cicle bèl·lic que es va iniciar amb les guerres contra la revolució de 1792. Aquesta guerra va tenir un fort impacte a tot Catalunya i és tinguda normalment com la data d’inici de la contemporaneïtat. En el cas concret de la ciutat de Girona, a més, la seva resistència davant l’atac que va sofrir el 20 i 21 de juny de 1808 i després en els setges de juliol – agost de 1808 i maig – desembre de 1809, va ser ràpidament mitificada i la seva imatge idealitzada va formar part de la identitat gironina fins ben bé la segona meitat del segle XX.

Ara que s’escau el bicentenari de la guerra, aquells fets s’han commemorat àmpliament a tot Catalunya amb quasi 200 actes celebrats en 45 municipis, entre els quals n’hi ha més de mitja dotzena de gironins. En el cas concret de la ciutat de Girona, s’han produït actes tan diversos com la celebració de l’Expo Mundial de Figures Històriques, la interpretació (a càrrec de la Coral Música Antiga de Girona) del tedèum que la ciutat va oferir a Ferran VII el 1814 en ocasió del seu pas per la ciutat, la publicació d’un número especial dedicat al tema per part de la Revista de Girona, la cantata dedicada a “El timbaler del Bruc” feta en el marc de l’activitat “Tots junts a cantar” (Ajuntament de Girona / Escola Municipal de Música), la creació de l’associació Amics de la Girona Napoleònica que vol col·laborar a divulgar aquest període i fer recreacions històriques com la del setembre d’enguany, la publicació de diversos llibres, i la digitalització de part dels seus fons per part de l’Arxiu Municipal de Girona i la Biblioteca Pública de Girona. El professorat d’història de la Universitat de Girona ha participat en diverses activitats, com la publicació de llibres, el dossier especial que el Diari de Girona va dedicar als setges i la publicació, en curs, per part del mateix diari de l’històric Diario de Gerona, i les beques que el Patronat Francesc Eiximenis ha organitzat per a promoure la investigació sobre el període. Aquestes beques van ser guanyades per Jordi Bohigas i Francesc Xavier Morales l’una, i per Lluís Serrano i Albert Pons, l’altra, i estan en curs de publicació. Jo mateix he participat en l’elaboració dels guions de les visites teatralitzades que s’han ofert a l’estiu, he coordinat un cicle de conferències a l’arxiu municipal, he comissariat l’exposició del Museu d’Història de la ciutat “Girona i França entre la guerra i la pau, 1659-1939” (oberta fins el setembre de 2009), i coordino l’elaboració de l’exposició itinerant que organitza el Patronat Eiximenis dedicada al conjunt de les comarques gironines. I al novembre tindrà lloc el Congrés Internacional “Guerra i poder en terres de frontera, 1808-1823”, organitzat per la Universitat de Girona, l’Institut d’Estudis Gironins i l’Ajuntament, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Defensa, la UAB i el Foro para el estudio de la historia militar. També altres municipis, com Roses, Torroella de Montgrí, Hostalric, Sarrià de Ter, Banyoles o Figueres, han organitzat actes diversos, en alguns dels quals també ha participat professorat d’història de la UdG.

Amb aquesta participació, els professors i professores d’història creiem que complim dues missions importants. L’una és participar decididament en la investigació de la història de les comarques gironines. L’altra és divulgar aquesta història al conjunt de la ciutadania o, com es diu ara, “transferir coneixement”, ja que la història no és només una curiositat que ens pot distreure uns moments sinó també un element fonamental de la nostra personalitat i un actiu indiscutible per a la promoció cultural, turística i econòmica de qualsevol territori.

Podeu consultar l’original aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i col·laboracions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s