La tomba de Pere el Gran

Pere II el Gran (València, 1240 – Vilafranca del Penedès 1285) fou comte de Barcelona i rei d’Aragó i València entre 1276 i 1285. Era el fill de Jaume I el Conqueridor i durant la seva vida s’enfrontà a la revolta de la noblesa catalana i aragonesa; teixí aliances amb Castella, Portugal i Anglaterra; í envaí Sicília. Aquesta invasió li valgué l’excomunió per part del Papat i, de resultes, hagués de fer front a una croada contra els seus regnes menada pel rei de França Frederic III l’Ardit (1285).  Malgrat que Frederic III assetjà Girona, la seva flota fou derrotada i hagué de retirar-se, i tot seguit Pere II envaí la Mallorca del seu germà Jaume II que havia ajudat al francès. Les concessions que Pere el Gran hagué de fer als nobles i a les ciutats per defensar els seus regnes, menaren a una revolta popular el mateix 1285 que fou igualment sufocada.

Ara s’ha iniciat l’estudi de les seves restes, embalssamades, localitzades a la seva tomba del monestir de Santes Creus. Segons ha indicat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, arran del 850 aniversari del monestir de Santes Creus

s’ha fet el descobriment del cos momificat de Pere II, que confirmaria la informació històrica que parla de l’única tomba reial de la Corona Catalano Aragonesa que mai no ha estat profanada. Aquest fet ha mobilitzat un equip interdisciplinari format per historiadors, arqueòlegs, restauradors, paleopatòlegs i antropòlegs físics, entre d’altres, que tenen com a missió exhumar i estudiar les restes humanes i el sepulcre que les conté.

Tot un rebombori plenament justificat: es tracta d’una oportunitat única i sense precedents per conèixer dades inèdites del rei com el seu aspecte físic, la seva dieta alimentària, les malalties que va patir o la causa de la seva mort als 45 anys d’edat. A més, l’estudi també aportarà informació sobre els rituals d’enterrament reial al segle XIII, la indumentària de l’època i l’aixovar amb que va ser enterrat (tota la informació a la pàgina del Departament de Cultura)

La Generalitat ha publicat un vídeo de les primeres imatges de l’interior de la tomba, que podeu veure aquí:

Com que no és fàcil d’interpretar, adjunto una fotografia, facilitada pel mateix Departament de Cultura, en la qual s’identifiquen les principals parts de la mòmia:

I aquí podeu veure amb detall el mausoleu del rei. I aquí les darreres novetats (març 2010)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La tomba de Pere el Gran

  1. fshk ha dit:

    m’imaginava a Pere en una altra pocició

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s