El patrimoni fortificat: document històric i recurs didàctic

Conferència pronunciada el 28 de novembre de 2009 en la IV Jornada El Patrimoni Fortificat, segles XVI-XX, a la Casa de Cultura de Girona. Heus aqui les conclusions, que poden servir a manera de breu resum:

Al llarg del temps, la reconstrucció del passat ha usat fonts molt diverses, però la historiografia dels temps més recents es va consolidar com a ciència al llarg del segle XIX com una ciència basada sobretot en els documents escrits. La primacia dels documents escrits, tanmateix, ha estat substituïda al llarg del segle XX per la utilització d’una gran diversitat de fonts, entre les quals les restes materials del passat han jugat un paper cada vegada més important. Bona mostra d’això ha estat l’auge de l’arqueologia industrial, que ha valoritzat el patrimoni industrial i el fa servir com a document històric insubstituïble, alhora que els seus usos didàctics són cada vegada més amplis.

El patrimoni fortificat té totes les característiques per a ser considerat igualment un document històric, i així li considera una historiografia internacional cada vegada més ampli que l’usa no només per a realitzar història militar estricte sinó també per analitzar un ventall de temes molt ampli que inclouen des de l’impacte d’aquestes infraestructures sobre el paisatge i sobre l’economia als seus usos simbòlics i a les percepcions, positives o negatives, que es tenen o s’han tingut d’ell. Al mateix temps, hi ha prou exemples internacionals per defensar aquest patrimoni com un eficaç recurs didàctic per a treballar a l’ensenyament obligatori i post-obligatori un gran ventall de temes des d’un ensenyament actiu, basat en l’ús dels recursos propers i que dóna gran importància a les tasques de descobriment. A Catalunya, aquesta línia està arrencant amb força i se’n pot esperar un notable desenvolupament en els anys propers.

Totes les intervencions es publicaran properament.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s