Ha mort l'historiador Pere Anguera

L’historiador reusenc i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili Pere Anguera ha mort aquest dilluns arran d’una llarga malaltia. Anguera, de 56 anys, s’havia especialitzat en el segle XIX català i, especialment, en el carlisme i el catalanisme, i és autor de múltiples monografies sobre el segle XIX al Baix Camp, amb treballs sobre Joan Prim i els moviments socials de l’època a la comarca.

La seva tasca de recuperació històrica havia fet que el 2007 fos distingit amb la medalla d’or de la ciutat de Reus. Entre els treballs que havia publicat destaquen La burgesia reformista. Reus en els fets de 1868 (1980), Economia i societat al Baix Camp a mitjan del segle XIX (1982), Menjacapellans, conservadors i revolucionaris (1991), Els malcontents del corregiment de Tarragona (1993), Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya (1995), La premsa a la província de Tarragona (1996), El català al segle XIX. De llengua del poble a llengua nacional (1997), El carlisme a Catalunya, 1827-1936 (1999) i El General Prim: biografia d’un conspirador (2003), entre d’altres. Ha estat director del volum 7è de l’obra Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans, titulat La consolidació del món burgès, 1860-1900 (1996) i ha col·laborat en diverses obres col·lectives. (Del diari Avui, 4/1/2010)

L’AVENÇ, revista amb la qual col·laboro cada mes amb una ressenya, ha emès la següent nota de condol:

L’AVENÇ lamenta la mort de l’historiador Pere Anguera, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, especialitzat en l’estudi del segle XIX, particularment pel que fa al carlisme i als orígens del catalanisme. Pere Anguera (Reus, 1953) es trobava estretament vinculat a L’AVENÇ, on havia col·laborat en nombroses ocasions. Era, des del setembre de 1997, membre del consell assessor de la revista, i n’havia dirigit el suplement “Plecs d’Història Local” entre l’octubre de 1997 i el febrer del 2000. També va ser el coordinador del III Congrés Internacional d’Història Local de Catalunya (dedicat al “Funcionament de les finances locals al llarg de la història”), celebrat el 1995. L’AVENÇ se suma al condol per la seva mort i vol transmetre el seu afecte a la família i a la comunitat universitària.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s