Bandits. A propòsit del 50 aniversari de Quico Sabaté.

L’any 1969 -aquest any passat ha fet 40 anys- es va publicar la primera edició d’un llibre excepcional: Bandits, d’Eric J. Hobsbawm. Un llibre que seguint l’estela del seu Primitive Rebels volia analitzar el que l’autor definia com les formes arcaiques dels moviments socials. Avui, la tesi d’unes formes arcaiques dels moviments socials i, especialment, la tesi del llibre que comentem del “bandolerisme social” estan més que en entredit, però el llibre és excepcional per la seva capacitat comparativa i per la seva exploració de noves fonts per fer front a un problema historiogràfic ben concret: el de l’àmplia difusió de les mateixes històries i els mateixos mites sobre “certs tipus de bandits que eren portadors de justicia i redistribució social”.

Un d’aquests “bandits” analitzats en el llibre era precisament Quico Sabaté, el maquis anarquista que lluitava contra el franquisme i que va morir, ara fa 50 anys, el 5 de gener de 1960.

El llibre sembla m’ha semblat un molt bon exemple de la nova història narrativa que el mateix Hobsbawm havia criticat. En ell hi trobem, com hem dit, el plantejament d’un problema i l’anàlisi exhaustiva per a oferir-hi respostes, i l’explotació de fonts ben diverses, però també un estil àgil proper a la narrativa de ficció que acosta l’obra a l’autor no especialitzat.

En Massanet [Quico Sabaté] se deslizó hacia el furgón de correos, trepó a la nueva locomotora eléctrica y se abrió camino hacia la cabina del maquinista. Amenazó al nuevo personal de la máquina. Éstos también le dijeron que era imposible, sin correr el riesgo de un accidente, ir sin parar hasta Barcelona sin ajustarse al horario. En aquel momento me da la impresión de que comprendió que iba a morir (p.147 de l’edició castellana de 2001).

En un proper número de L’Avenç abordaré algunes problemàtiques relacionades, precisament, amb l’escriptura de la història.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s