Tendències historiogràfiques II (curs 2009-10) (1): Introducció

Com el curs passat, l’assignatura Tendències Historiogràfiques II es realitzarà en part a través d’aquest blog. En les properes setmanes apareixeran textos que hauran de ser comentats per escrit i, posteriorment, comentats oralment a classe. El procediment serà el següent:

  1. Publicació del text en aquest bloc i aclariments a classe
  2. Realització per escrit d’un comentari guiat per part de l’alumnat i entrega al professor
  3. Publicació al bloc de l’alumne/a; lectura de textos de companys i companyes
  4. Comentari col·lectiu a classe

Els alumnes que per raons justificades no puguin assistir a classe, realitzaran igualment els punts 1 a 3 i substituiran el punt 4 per un comentari per escrit. L’objectiu de tot plegat és assolir un grau satisfactori de reflexió sobre les tendències historiogràfiques actuals, o sigui, sobre les diverses maneres de fer història vigents a l’actualitat. Per a una fonamentació teòrica d’aquest procediment, llegiu el text “El blog como herramienta docente para la autogestión del aprendizaje” (resum) i el text “Universidad presencial, universidad on line, universidad 2.0“.

Tots els lectors i lectores d’aquest bloc que estiguin interessats en el tema estan convidats a fer els seus comentaris.

Lectures generals de referència:

  • Julio Aróstegui, La investigación histórica: teoría y método, Barcelona: Crítica, 2001, pp.134-189 (capítol “La crisis de la historiografía y las perspectivas en el cambio de siglo”)
  • Jaume Aurell, La escritura de la memoria, València: Publicacions de la Universitat de València, 2005, pp.113-212 (capítols “El postmodernismo y la prioridad del lenguaje”, “El giro narrativo”, “La conmoción de los ochenta”, “Las nuevas nuevas historias”, “El giro cultural”, “Epílogo”)
  • Josep Fontana, La història dels homes, Barcelona: Crítica, pp.250-355 (capítols “Les guerres de la història”, “La virada cultural”, “La crisi de 1989”, “Per a una història de tots”, “A la recerca de nous camins”)
  • Gabrielle M. Spiegel, “La historia de la práctica. Nuevas tendencias en historia tras el giro lingüístico”, Ayer, 62 (2006)
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s