Guerra i negociacions a l’Afganistan

L’ofensiva més publicitada de la història (o gairebé) contra un enemic que es fa fonedís. Aquest podria ser el resum dels tres primers dies de l’ofensiva que les tropes de l’OTAN i del govern afganès protagonitzen a la província de Helmand. Amb gran aparell publicitari, sense usar artilleria pesada i trobant (almenys de moment) només la resistència de grups de franctiradors i de mines casolanes l’ofensiva sembla tenir com a objectius molt més una bona publicitat per Obama als EUA i donar oportunitats als talibans perquè es passin al govern, que no pas derrotar-los militarment. El problema, és clar, és de recursos i de terminis. 15.000 homes són més que suficients per a una campanya com aquesta. Però, quants d’aquests es quedaran sobre el terreny? Per quant de temps? El govern afganès farà alguna cosa més per aquesta província fora de desplaçar-hi tropes? Els contactes amb els caps tribals van de veritat? O els talibans tornaran a fer-se amos del terreny així que les tropes i les càmeres tornin a fixar-se en els nuclis urbans? Una bona colla de dilemes per a unes tropes occidentals que, en teoria, han de marxar molt aviat.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Guerra i negociacions a l’Afganistan

  1. Adrià Delgado ha dit:

    El més probable és que acabi com pràcticament tots els països on han intervingut militarment els EUA: amb un govern pro-americà feble, una economia enfonsada i pendent dels fons internacionals i una situació política inestable degut a les bosses de talibans (militants i sociològics) del país.

    No sóc gens optimista amb Afganistan.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s