Cabres i blindats, a l'Afganistan

Un blindat dels marines nordamericans passa al costat d’un camperol amb les seves cabres en l’ofensiva que duen a terme a l’Afganistan a la província de Helmand (en l’operació anomenada Mushtarak -“junts”). La fotografia evoca, per descomptat, la desproporció de tecnologia a banda i banda dels combatents, però aquesta és una imatge simplista, perquè els talibans ja han demostrat que poden oferir una molt notable resistència. La imatge evoca quelcom més complex: les dificultats dels moderns exèrcits, o dels exèrcits convencionals, per imposar-se de forma permanent i estable sobre societats rurals amb escasses infraestructures, amb fronteres fluïdes, i situades geogràficament en llocs allunyats de la capital i de les principals vies de comunicació. En aquestes condicions, els insurgents difícilment poden fer front directament a un invasor, però esquiven els seus cops directes i reapareixen quan aquest es retira a les ciutats.

Per això els EUA busquen ara un acostament als habitants d’aquests llocs. I això ens porta a la segona fotografia. Pactar amb ells vol dir inevitablement sumergir-se en un univers estrictament masculí per als quals res de semblant a les democràcies occidentals té sentit. Si la democràcia ha estat mai un objectiu a l’Afganistan ara veurem com es deixa de banda definitivament davant la necessitat de pactar amb els caps tribals o els senyors de la guerra. Amb això Obama no fa sinó retornar al passat. A les velles formes d’estructurar els imperis en les seves regions més allunyades: demostrar que no es pot véncer l’invasor i oferir un pacte a les elits locals.

Seria interessant de saber què pensen aquests homes asseguts a l’ombra d’aquestes tandes, als quals, per descomptat, el periodista res pregunta. Potser pensen el més evident: “Parleu, parleu. Vosaltres un n’anireu i nosaltres ens quedarem. I els talibans, també”.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s