La guerra de l'Afganistan

Malgrat que alguns s’han estat entestant a qualificar el tema de l’Afganistan de missió humanitària, qualsevol que es mirés de tant en tant els mitjans de comunicació internacionals sabia que el que hi ha a l’Afganistan és una guerra.

Aquesta enèssima guerra de l’Afganistan va començar amb la invasió americana de l’octubre de 2001, que va derrocar el règim dels talibans, i que va rebrer el vist-i-plau de l’ONU el desembre següent (de qui són els talibans i com van arribar al poder en parlarem un altre dia). Des d’aleshores una coalició internacional liderada pels EUA i la Gran Bretanya, i que compta, com se sap, també amb participació espanyola, ha intentat estabilitzar els país. Els objectius bàsics havien de ser reconstruir econòmicament el país, construir un règim mínimament representatiu que governés el país i asessorar un exèrcit que permetés a aquest règim de ser autònom.

A finals del 2009, tanmateix, cap d’aquests objectius s’havia assolit satisfactòriament, i d’aquí n’ha nascut l’actual ofensiva contra la província de Helmand. Repassarem aquests objectius en els posts següents, començant ara per la reconstrucció econòmica. Obtenir dades de l’Afganistan és francament difícil i els reports habituals de les Nacions Unides només en dónen de fragmentàries. Així, algunes dades indiquen una lleu millora de la situació general de l’Afganistan entre 2005 i 2007, però quan s’intenten fer comparacions al llarg de la dècada que acabem de passar, la valoració que se’n pot fer és més aviat pessimista. Així el Programa per al Desenvolupament de la ONU (PNUD) estimava en 42,5 anys l’esperança de vida en aquest país per al quinquenni 1995-2000 (una dada pobríssima davant els quasi 80 dels països més desenvolupats). Per al quinquenni següent, 2000-05, la situació hauria millorat assolint el 46 anys d’esperança de vida, però la dada de 2005 tornava la situació al punt de partida: 42,9. L’última disponible, la de 2009, és 43,6, és a dir, un any per sobre de la dada de 1995-2000 i que indica que la millora ha estat mínima. De manera semblant, en aquests darrers anys, l’Afganistan ha consolidat la seva situació en les darreres posicions del rànquing de desenvolupament humà de l’ONU.

En definitiva, la valoració dels èxits de la reconstrucció econòmica del país no pot ser gaire optimista.

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s