Afganistan: la democràcia inexistent

Com és el règim polític que s’ha construït a l’Afganistan els darrers anys? Tots els indicadors coincideixen en que la situació és francament millorable. Per posar uns exemples trets del darrer informe de la Freedom House -una organització americana, dedicada a avaluar la democràcia la món, tinguda per molts per conservadora- la corrupció afecta totes les instàncies de govern i la seva ineficència és tremenda i creixent; la inseguretat ha anat en augment en els darrers anys a causa dels atacs talibans, els errors de les forces internacionals, les lluites entre diverses faccions i la violència criminal; els serveis bàsics són molt insuficients; si les eleccions presidencials del 2004 van ser relativament lliures, les darreres del 2009 van ser àmpliament fraudulentes; el govern central d’aquesta república islàmica federal sembla governar només efectivament la zona de Kabul mentre que la resta del país és en gran part governada per senyors de la guerra, al temps que molts dels diputats electes mantenen lligams amb grups armats acusats de vulneracions dels drets humans i la vulneració d’aquests és encara freqüent. En resum, la Freedom House, que no considera que l’Afganistan sigui institucionalment una democràcia electoral, l’ha qualificat en el seu darrer informe d’estat “No lliure” quan en els darrers informes l’havia considerat “Lliure en part”. El canvi de consideració ha estat degut a un empitjorament dels drets civils (vegeu l’informe del 2009 complet, en anglès)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s