Després de la nevada

Vuit dies després de la nevada del 8/3, les comarques gironines retornen lentament a la normalitat. Els meteròlegs ens diran si la nevada en ella mateixa ha sigut tant catastròfica, però el que segur que ho han estat, de catastròfics, han sigut els seus efectes: dos dies de carreteres col·lapsades, 220.000 abonats sense llum, pobles petits i no tant petits amb 4 i més nits sense llum, una segona apagada el dia 14 que va deixar 100.000 persones sense llum una altra vegada (de les quals, almenys 20.000 no la van recuperar fins passada la nit), pèrdues milionàries al comerç i a la indústria, danys a la imatge turística,… i, de moment, molta precarietat: vora 300 generadors escampats pel territori i pals i torres de totes mides doblegades o mig caigudes. Davant de tot això, més de 100 municipis s’han adherit ja a un manifest de queixa i reclamació, que reprodueixo tot seguit, segons la versió que n’ha publicat El País:

MANIFEST ALCALDES PEL TEMPORAL DE NEU 8 DE MARÇ 2010

“Refer el país, millorar els serveis: per la dignitat dels veïns de les comarques gironines”

Les comarques gironines, la nostra gent, els nostres municipis, les nostres empreses, han patit les conseqüències del temporal de neu i vent que es va produir el dilluns dia 8 de març.

Els alcaldes de les comarques gironines que hem viscut a primera línia des del dilluns l’evolució de la crisi, volem expressar a l’opinió pública del país, especialment als nostres conciutadans de les comarques gironines, i en nom d’ells, el nostre clam perquè l’experiència que ens ha tocat patir no es repeteixi mai més en allò que sigui responsabilitat de les administracions i de les empreses de serveis públics . Ha estat una experiència evitable en bona part. Una experiència que ha de servir per prendre mesures que millorin tot allò que sabem que ha fallat, si cal corregint protocols i destinant inversions, millorant coordinació, informació i recursos humans i materials.

Com a portaveus del món local volem expressar la nostra queixa per les dificultats que hem patit durant les fases més crítiques de la crisi, provocades per una manca de comunicació i d’informació, davant de les actuacions previstes per les administracions i les empreses de subministrament energètic, per les operadores de telecomunicacions, així com per les concessionàries d’infraestructures de la comunicació. No hi ha res pitjor que la poca informació, o d’insuficient.

La manca de subministrament elèctric, que ha estat el principal problema viscut i que n’ha comportat d’altres, s’està allargant molt més del que seria desitjable, i està provocant un greu perjudici a la ciutadania i al teixit econòmic i empresarial dels nostres municipis.

No és acceptable que en situacions com les viscudes, les companyies elèctriques actuïn amb tanta opacitat, i ofereixin als alcaldes una informació tant poc precisa, i sovint poc creïble. No és acceptable, que les companyies elèctriques actuïn amb tant poca celeritat per oferir alternatives a la manca de subministrament elèctric des de la xarxa. Aquesta manca de previsió i de resposta immediata, ha fet que el problema s’hagi allargat molt més del que és comprensible i tolerable en situacions d’emergència com la viscuda.

No és acceptable que aquesta manca de subministrament hagi provocat un greu problema sobre els sistemes de telecomunicació. Quan més els hem necessitat no els hem disposat, ni els hem pogut fer servir.

El col·lapse integral del sistema –llum, telecomunicacions, xarxa viària, transport públic, informació pública— ha caigut sobre les espatlles dels nostres conciutadans. Reconèixer-ho seria un acte de justícia i de reparació moral als centenars de milers d’afectats per aquest temporal, i reforçaria el servei que la política local ha prestat.

Hem hagut de destinar recursos econòmics, que no tenim, per poder donar resposta i protegir els nostres conciutadans mentre esperàvem, l’arribada d’una ajuda promesa que mai no acabava d’arribar. L’ajut ha arribat tard i no en la mesura necessària.

És per tot això que manifestem les següents reclamacions:

1.Que les companyies elèctriques assumeixin la responsabilitat que ha comportat la manca de subministrament elèctric, i les conseqüències que se’n deriven.

2.Que el Govern de Catalunya, recollint el clam dels alcaldes, exigeixi a les companyies elèctriques, que reestableixin , posant tots els mitjans necessaris, el subministrament elèctric a tota la població que ens aquests moments encara es troba afectada, en la major brevetat possible.

Així mateix, que obligui a les companyies elèctriques a fer una auditoria de l’estat de totes les línies de distribució, tant les afectades com no, a fi i efecte d’invertir-hi els recursos necessaris, perquè mai més, davant de situacions imprevistes, es repeteixi una situació com la que hem viscut.

3.Que el Govern de la Generalitat de Catalunya revisi els protocols d’actuació i de protecció civil davant de situacions d’emergència, per tal de fer-los més àgils i operatius; i que els recursos necessaris es posin ràpidament al servei dels municipis i dels ciutadans.

Tanmateix, que es revisin i millorin els sistemes de comunicació i informació, tant pel que fa als serveis propis del Govern, com al dels altres operadors implicats en el territori.

4.Que davant les dificultats econòmiques dels nostres municipis, i tenint en compte l’esforç econòmic que hem hagut de suportar per fer front a l’emergència viscuda, que el Govern de Catalunya obri de manera immediata i àgil, línies d’ajuts als municipis per fer front a les despeses que els ajuntaments hem assumit per recuperar la normalitat, i per atendre als ciutadans afectats.

Igualment, i per fer front a les conseqüències del temporal, que els diferents departaments de la Generalitat implicats, obrin línies d’ajuts per minimitzar els efectes de la nevada, especialment pel que a la neteja de boscos i restauració de camins.

És per això que, fent-nos portaveu dels nostres veïns i veïnes, gosem alçar la veu col·lectivament per reclamar canvis en els protocols d’actuació, recursos i disculpes a qui en responsabilitat pertoqui perquè en el futur, quan s’esdevingui una nevada o altres situacions d’emergència no haguem de patir una situació com la que hem viscut i s’està vivint aquest dies. Que l’experiència ens serveixi a tots plegats per ser millor governants, millors servidors públics, millors prestadors de servei públic, millors ciutadans.

Finalment, volem agrair la comprensió i solidaritat dels nostres conciutadans, el suport desinteressat que hem rebut d’ells, i de moltes persones anònimes que ens estan ajudant. Així com també a tot el personal que ha intervingut en els operatius.

I després de tot això, potser queda clar el molt que ens interessa d’avançar cap a sistemes de producció energètica més sostenibles i més descentralitzats.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s