Novetats sobre Pere el Gran

Vista de la Patrimoni gencat ha proporcionat avui a partir de les 10:30 novetats sobre la tomba de Pere el Gran, de la qual ja en vam parlar. Resulta que

Els primers estudis constaten que el cos es troba “parcialment momificat i esqueletitzat” i confirma que el rei va ser embalsamat utilitzant tècniques heretades de l’antic Egipte: unes pràctiques molt habituals en els enterraments reials a l’Europa del segle XII. Aquest anàlisi també ha permès saber que Pere el Gran feia uns 173 centímetres d’alçada, una mesura superior a la mitjana de l’època.

El cos estava situat longitudinalment dins la banyera de pòrfir, sobre una doble post de fusta. Es trobava cara amunt, amb els braços sobre el tòrax i el cap desplaçat lleugerament cap a l’esquerra; les cames s’han trobat en posició horitzontal i els peus separats del cos entre les dues cames.

Les mostres de teixits que s’han extret i analitzat corresponen a llana (el teixit que cobreix el cos); lli (a diferents parts del cos); seda de color granat (el que hi ha sota el cap); i una tela vegetal sense identificar.

De moment, els experts no han trobat restes de la indumentària que es pugui atribuir a un rei, ni senyals aparents d’aixovar funerari. Caldrà veure si es confirma la veracitat de la crònica de Bernat Desclot, que explica que Pere el Gran va ser enterrat amb un hàbit de monjo.

Estudiant la Aquesta informació i altra sobre tot el procés d’estudi de la mòmia la podeu trobar a la pàgina de Patrimoni gencat; les novetats d’avui s’han donat també a través de twitter i facebook.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Novetats sobre Pere el Gran

  1. Francesc ha dit:

    Què passarà si es confirma que Desclot estava equivocat?

    • gbarnosell ha dit:

      Home, tothom té clar que les cròniques són “literatura de propaganda” a major glòria del casal d’Aragó, “l’èpica heroica de Catalunya”, com deia Josep Miquel Sobré, i no una narració històrica científica! Per tant, tot i que Desclot es té per més realista que, posem per cas, un Muntaner, no crec que “passi res”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s