Els Aiguamolls de l'Empordà

El 13/10/1983 la Generalitat de Catalunya va protegir per primera vegada els aiguamolls de l’Alt Empordà declarant-ne una zona Paratge Naturall d’Interès Nacional, després de 7 anys d’activisme ecològic en el qual no van faltar enfrontaments ni amb l’empresa que volia urbanitzar la zona ni amb alguns ajuntaments de l’àrea. El 13/6/1985 va passar a ser Parc Natural.

Ara, 25 anys després, s’ha extès la protecció als aiguamolls del Baix Empordà (en el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter) i es vol ampliar la zona protegida de l’Alt Empordà, si bé força menys del que s’havia plantejat en un primer moment. El “debat” s’ha restringit en gran manera a una mena de regateig sobre la zona protegida i què s’hi podria fer, com si la protecció de la natura anés necessariàment en contra de l’economia. El debat, en canvi, penso que hauria d’haver sigut tot un altre: com una àmplia zona protegida -que amb tota lògica hauria de reunir de manera convenient l’Albera, els Aiguamolls de l’Empordà i el Montgrí i el Baix Ter- pot esdevenir un motor per a un nou model econòmic amb un turisme i una agricultura de més valor afegit i menys agressió al medi? Serem capaços de fer aquest debat i de fer-hi les inversions oportunes?

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s