Viure i morir a la Girona en guerra: 1808 – 1809

Conferència en el marc del cicle d’Història de Girona. Aspectes desconeguts de la Ciutat organitzat per Caixa de Girona Obra Social.

Viure i morir a la Girona en guerra: 1808-1809. A càrrec de Genís Barnosell, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Girona: Una petita ciutat enmurallada va viure, el 1808 i el 1809, el drama de la guerra. Explicarem les dades de la vida i de la mort, dels preus i les bombes i, sobretot, intentarem acostar-nos a les vivències quotidianes d’uns gironins tan propers en el temps i tan llunyans en la seva mentalitat.

Informació del cicle a info@fundaciocaixagirona.org – www.fundaciocaixagirona.org – Caixa Girona, Obra Social, Carrer Ciutadans, 19, 170004 Girona, telf. 972 209 836)

Caixa Girona organitza un curs sobre història de la ciutat amb vocació popular

(Punt Diari, 1/4/2010)

Lluís Palahí, Sílvia Planas, Genís Barnosell, Jordi Gaitx i Marc Sureda pronunciaran les conferències

L’obra social de Caixa Girona ha organitzat un curs d’història de Girona, que es celebrarà al seu centre cultural, la Fontana d’Or, amb una vocació totalment popular, amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom «aspectes poc coneguts de la ciutat», segons explica el coordinador d’activitats culturals de l’obra social, Juan Blázquez. El curs consisteix en un cicle de cinc conferències, tots els dimecres del 7 d’abril al 5 de maig, sempre a 2/4 de 8 del vespre, que pronunciaran experts reconeguts com Lluís Palahí, Sílvia Planas, Genís Barnosell, Jordi Gaitx i Marc Sureda, que tancarà el cicle amb un monogràfic sobre la Catedral de Girona.

El cicle de conferències Història de Girona. Aspectes desconeguts de la ciutat, neix amb l’objectiu de «divulgar aspectes sobre la vida quotidiana de la ciutat, de com era la gent d’aquí en èpoques passades», segons explica el coordinador del cicle, Juan Blázquez, que hi afegeix que la idea és fer-ho des d’un punt de vista llec en la matèria, de manera que les conferències estiguin a l’abast de tothom, sense requerir formació prèvia.

El cicle de conferències fa un recorregut cronològicament ordenat per la història de la ciutat, des de l’època romana, passant per la medieval, la guerra del Francès i arribant al 1939, data marcada pel final de la Guerra Civil i, amb la victòria del dictador, l’exili de milers de catalans i, és clar, gironins. Rebla el cicle una conferència de Marc Sureda (5 de maig), conservador del Museu Episcopal de Vic, sobre la Catedral de Girona, un element clau per explicar la història de la ciutat, de la seva vida cultural, econòmica i religiosa al llarg dels segles.

El cicle, el segon d’aquestes característiques a la ciutat després del que organitza des de ja fa 14 anys el centre Bell-lloc del Pla, Girona a l’abast –patrocinat per «la Caixa»–, que té, però, un enfocament diferent, l’obrirà el 7 d’abril el professor d’història Lluís Palahí (UdG), que parlarà de l’antiga Gerunda. Sílvia Planas (14 d’abril), directora del Museu d’Història dels Jueus, analitzarà la vida quotidiana a la Girona jueva i la relació d’aquesta comunitat amb la societat cristiana, mentre que Genís Barnosell, professor d’història contemporània (UdG), centrarà la seva conferència en la guerra del Francès, en com va viure la ciutat aquella contesa amb conseqüències dramàtiques. Finalment, abans de la conferència de Sureda, Jordi Gaitx (28 d’abril), membre del grup Història, Memòria i Identitats, de la UdG, analitzarà l’exili del 1939 des del punt de vista gironí.

Les places són limitades (110 persones), el preu d’inscripció és de 12 euros i serà lliurat un certificat d’assistència a tothom qui ho sol•liciti

CONFERÈNCIES

La vida quotidiana a Girona en època romana. Lluís Palahí (professor d’història de la UdG): 7 d’abril, 19.30 h

La vida quotidiana a la Girona jueva. Sílvia Planas (directora del Museu d’Història dels Jueus i de l’Institut d’Estudis Nahmànides): 14 d’abril, 19.30 h

Viure i morir a la Girona en guerra: 1808-1809. Genís Barnosell (professor d’història contemporània a la UdG): 21 d’abril, 19.30 h

L’exili dels gironins el 1939. Jordi Gaitx (membre del grup de recerca Història, Memòria i Identitats, de la UdG): 28 d’abril, 19.30 h

La Catedral de Girona al llarg de la història de la ciutat. Marc Sureda (conservador del Museu Episcopal de Vic): 5 de maig, 19.30 h

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Conferències i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s