Manaies i legions romanes

P1070313.JPG És clar que les processons de Setmana Santa no tenen com a objectiu reproduir l’època de Jesús, però potser una major atenció a aquest tema els faria no només guanyar fidelitat històrica -fet que no estaria gens malament- sinó espectacularitat i interès. El cas dels manaies de les comarques gironines sempre m’ha semblat paradigmàtic. Les faldilletes tipus Ben-Hur, les llances que utilitzen, els plomalls dels cascs, tot els allunya de les legions romanes convertint-los en formacions com de joguina. Més clar encara és l’escut. Als enormes, robustos i espectaculars escuts de fusta romans hom hi oposa uns mini-escuts brillants i primets que només servirien per enlluernar l’enemic! És clar que un vestit més realista seria més car, però no seria també més atractiu?

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Manaies i legions romanes

  1. anton ha dit:

    Suposo que t’en has adonat ara!. Mai està de mes la critica constructiva, jo no soc dels manaies, si no d’els encapuxats d’unaltre confraria, pero saps quant fa que van axís els manaies? ni tu ni jo que soc força mes gran que tu, els podem haber vist d’unal-tra manera, han anat cambiant de vestuari al llar del temps i com deia Pla Dalmau, intentant ser lo mes respectuosos posible. Pero si va de carregar-te les tradicions, ja no ets el primer que vulgui fer “gracieta” d’aquesta tradició tan ben arrelada a les nostres contrades. Un ciutadà.

    • Genís Barnosell ha dit:

      Hola, no es tracta de fer “gracieta” ni de carregar-me cap tradició. Sóc d’un poble de manaies i, certament, sempre els he vist més o menys així; i, abans, quan el meu oncle-avi va col·laborar decisivament a reorganitzar la processó del meu poble per allà als anys 50, el vestit que van triar, o van trobar, no era, certament, gaire diferent de l’actual pel que fa al disseny. El que dic és que si els manaies canviessin a un vestit més realista, l’espectacle, en la meva modesta opinió, hi guanyaria. Suposo que en aquest país es deu poder donar una opinió sense que t’acusin de voler rebentar-ho tot.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s