El braser

Parlàvem, arran de la nevada, de l’escalfor i el llum a les cases d’abans. Podem aprofitar la gigafoto de “La vicaria”, el magnífic oli de Marià Fortuny, que Patrimoni Gencat ha posat a la xarxa, per veure un esplèndid braser.

El braser és un “recipient generalment circular que conté brases enceses i que serveix per escalfar l’ambient”. El de la imatge, com es veu, no conté brases i fa, per tant, una funció estrictament decorativa. Com se sap, però, el braser només era capaç, precisament, d’ “escalfar l’ambient”, no pas de proporcionar una escalfor com les calefaccions d’ara. I era perillós, tant pels fums que desprenia com perquè podia causar greus cremades. No eren poques les morts que, per una o altra causa, es provocaven.

El quadre, per descomptat, té molts altres atractius, des de les riques robes dels protagonistes a un “demandero” que dóna una sensació quasi espectral -el “demandero” demanava, com el seu nom indica, almoines en nom de confraries, temples o convents. 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s